Преброяване на нишки, преплитане, тъкане - какво означава всяко от тези неща? Знаем, че искате спалнята ви да е удобно и топло пространство за отдих и разпускане. Но с толкова много видове чаршафи, от които можете да избирате (и целия жаргон, който се ползва в индустрията), е лесно да се откажете и да купите "най-простия" тип, който може да се позлва горе-долу добре. 


Нека не остваяме това да се случи. 


Наличието на подходящите чаршафи и спално бельо може да ви помогне да уловите онзи така необходим дълбок сън, който всички ние търсим - затова сме събрали цялата информация, от която се нуждаете, за да вземете информирано решение за закупуване на спално бельо и чаршафи, без да се налага направете всички проучавния сами. Научете се да подбирате подходящите чаршафи за вашата идеална нощ.


1. Памук 


Тениските ви са направени от него и това е най-разпространеният материал, използван за производството на на чаршафи. Той е дишащ, премахването на петна е лесно и остава хладен през лятото. Памучните чаршафи също омекват с времето и пранетата, като същевременно запазват своята трайност. Повече за памука вижте тук.


Когато избирате тези видове чаршафи или спални комплекти обаче, имайте предвид, че видът памук има значение, тъй като някои превъзхождат другите.


Египетски

Със своя гладък завършек, невероятна издръжливост и устойчивост на пилинг, египетският памук е най-висококачественият памук, който можете да намерите. Обикновено се прави с изключително дълъг щапел - най-дългите памучни влакна налични на пазара - и може да бъде доста скъп. 


Пима (Pima)

Supima®, търговското наименование на американския памук Pima, е на второ място след египетския памук. Изработен и от дълги щапелни елементи, този памук е издръжлив, висококачествен и все още луксозно мек, без толкова висока цена като египетския памук. 


Upland

С по-ниско качество от Pima и Egyptian, този къс щапелен памук е най-често срещаният сорт, който ще намерите. Етикетите с надпис „100% памук“ обикновено са Upland и въпреки че са все още доста издръжливи, не са толкова меки, колкото другите видове. 


Фланел

Подобно на дебелите памучни ризи, памукът в тези чаршафи е накъсан, а отделните прежди са обръснати, за да освободят влакна за по-плътно, размито усещане. 


Обикновената или кепрова тъкан от фланелени чаршафи също ги прави меки и гъвкави - още една причина да ги използвате при по-студено време.  


Джърси (Трико)

Представете си любимата си еластична тениска като чаршаф и ще представите перфектно чаршафите от трикотаж. Този вид памук е мек и готов за употреба. Въпреки че тези чаршафи са лесни за почистване, те се изхабяват с възрастта и не са много здрави и поради гъвкавостта си те са склонни лесно да се разтягат с времето и са по-малко издръжливи от другите памучни чаршафи. Използват се най-вече за долни чаршафи с ластик.


2. Бамбук


Като екологичен материал, бамбукът расте бързо и често се използва за направата на други домакински стоки освен чаршафи. Процесът на изработване на бамбукови чаршафи включва извличане на бамбукова целулоза и тъкане на влакната в така наречената бамбукова вискоза. 


Тези листенца от джунгла са по-меки от полиестер или лен и са известни като устойчиви на бръчки. Освен това бамбуковите чаршафи са трайни, хипоалергенни и дишащи. 


3. Полиестер


Повечето чисти полиестерни чаршафи са груби, докато полиестерните смеси са много по-меки и осигуряват по-високо ниво на комфорт. Тези чаршафи са лесни за пране, устойчиви на бръчки и често са доста достъпни. Ако търсите чаршафи, които не се нуждаят от гладене, полиестерът ще бъде най-добрият ви приятел.


Въпреки своите плюсове - включително присъщата водоустойчивост - полиестерът абсорбира маслото и мазнините и ще ви причини кошмар, ако се опитвате да премахнете петна, особено при бели чаршафи. 


4. Лен


Тези ефирни чаршафи ще ви дадат всичко, от което се нуждаете през лятото, а именно прохлада. А и хората с алергии ги предпочитат, тъй като бельото от лен е естествено охлаждащ, хипоалергенен материал. 


Въпреки че тази материя може да изглежда идеална, тяхната твърдост понякога е  недостатък. Макар и да омекват с времето ленените чаршафи не могат да се сравняват с мекотата на памука.


5. Tencel ™


Tencel ™ е марков материал за Lyocell, продукт от дървесна маса, намерен в някои дървета - особено бързо развиващ се евкалипт. Този екологичен материал е устойчив на бръчки и се произвежда чрез процес със затворен цикъл, така че всички отпадъци, създадени при производството на материала, се рециклират и използват повторно. 

Мек, гладък и хипоалергенен, Tencel ™ е чудесен избор за екосъзнателни потребители. Имайте предвид обаче, че не е толкова дишащ като памук или лен.


6. Коприна


Коприната е естествено влакно, произведено от копринени буби и тъй като се нуждае от много деликатни грижи в производствения процес, има тенденция да бъде по-скъпа опция. Освен цената, копринените чаршафи са естествено хипоалергенни, но грижите и поддръжката обикновено са трудоемки. 

Въпреки минусите, копринените чаршафи са готини, богати и идеални за добавяне на повече романтика към една стая. 


7. Микрофибър


В най-основната си форма микрофибърът е полиестер, изтъкан изключително фино. Тъй като микрофибърът не се цапа лесно, се правят страхотни чаршафи за деца, ако се храните в леглото, и за тези, които спят с кучето си. Той е по-мек от полиестер, но по-малко дишащ от памука, което го прави добър за студено време. 


8. Сатен


Сатенените чаршафи са изработени от синтетични влакна и имат примамливо усещане. Подобно на коприната, добавянето на сатенени чаршафи е отличен начин да подправите стаята с малко романтика. Когато търсите тези видове чаршафи, бъдете наясно дали сатенът е изтъкан или плетен. Тъканото прави сатена по-гладък, докато плетката добавя малко грапавост към него. 


На какво да обърнете внимание при избора на чаршафи


Последното нещо, което искате да направите, е да поръчате нови чаршафи и след като осъзнаете, че не ви харесват да ги върнете или да не ги ползвате никога. За да избегнете всякакви болезнени сценарии за закупуване на чаршафи и спално бельо, имайте предвид следното: 


✔ Знаете ли как да ги изперете?

✔ Ще изпълни ли целта си?

✔ Дали са с правилния размер ? 

✔ Ще ми хареса ли текстурата и мекотата? 

✔ Достатъчно здрави ли са, за да издържат за какво ще ги използвам?


Различното плетене в различните материи спално бельо и чаршафи


Материалите играят голяма роля за усещането на вашите чаршафи, но начина, по който е изтъкан материалът, може да промени колко здрав, мек или дебел е той. Въпреки че можете да обърнете голямо внимание на броя на конците и материала, вие също трябва да вземете предвид вида на тъкането.


Перкал


Перкалните чаршафи (произнасящи се „per-kail”) се правят с памук. Те имат обикновена тъкан - една прежда отгоре, една прежда отдолу - която създава матово, свежо покритие. Тези чаршафи стават по-меки с всяко пране и са най-подходящи за горещи сезони и топло време. Те не са устойчиви на бръчки, така че е най-добре да ги извадите от сушилнята веднага след края на цикъла.


Сатин


Докато сатенените чаршафи са подобни на сатинените чаршафи, те не трябва да се бъркат един с друг. Структурата от сатиненото тъкане (една прежда отдолу, три отгоре) създава сатинени чаршафи, но се използва прежда, а не влакнести влакна. Въпреки разликите в материала, сатенените листове са също толкова елегантни и копринено гладки, колкото сатина. Те са по-малко издръжливи от перкалните чаршафи, но също така по-добри за студени сезони и по-хладно време. 


Кепър


Тъканото от кепър се характеризира с шарка отгоре две, отдолу две влъкна . Той оставя след себе си отчетливо диагонален дизайн и обикновено е устойчив на бръчки поради дебелината. Тъканите листове от чаршафи са склонни да се свиват повече от тези с сатенова тъкан, но често са и в пъти по-достъпни. 


Доби


Dobby тъканията се произвеждат на тъкачен стан и съдържат малки геометрични или ивичести шарки навсякъде. Това тъкане създава повече текстура от другите, тъй като формите (било то квадрати, точки или други подобни) имат леко повдигнато усещане. Най-често срещаният дизайн за чаршафи е дебели ивици.Брой нишки


Броят нишки се отнася до броя нишки (както хоризонтални, така и вертикални) в един квадратен инч материал. Най-общо казано, колкото по-голям е броят, толкова по-гладък и по-траен е чаршафът. В един момент броят на нишките изигра голяма роля в това какъв тип чаршафи се купуват, но става все по-важно да се фокусираме върху цялостното качество.


Когато чаршафи листове въз основа на броя конци, имайте предвид, че има няколко материала, които могат да имат по-малък брой конци и въпреки това да бъдат много издръжливи. Например, ленените чаршафи обикновено имат нисък брой конци, така че висококачественият ленен чаршаф може да има брой конци от 120, но памучният лист ще се нуждае от над 500, за да бъде добро качество. Тук имайте предвид, че се мери на квадратен инч, който е 2,54 см, а в България и континентална Европа се ползва квадратен сантиметър като мерна единица и тук стойностите са много по ниски. Тук може да прочетете и нашето ръководство за преброяване на нишките


Пластове


Пластовете се отнасят до броя на влакната, използвани за създаване на една нишка. Еднослойните чаршафи имат едно влакно, докато двуслойните листове имат две влакна, увити заедно, за да създадат една нишка. 


Въпреки че може да изглежда, че двуслоен чаршаф би бил по-добър избор с по-големия брой влакна, които съдържа, това обикновено не е така. Двуслойните чаршафи често са по-груби и по-малко издръжливи, тъй като обикновено се използват по-евтини материали. Съсредоточете повече от усилията си за намиране на правилния материал и тъкане и се опитайте да се придържате към еднослойни чаршафи. Вижте още и производството на спално бельо тук


Знаейки какви видове спално бельо отговарят на вашите нужди, това може да ви помогне да спите по-добре и да не купувате заместители на всеки няколко месеца. Когато избирате чаршафите си, имайте предвид за кой сезон купувате. За горещите сезони препоръчваме охлаждащи, дишащи чаршафи като памук или лен, докато за студените трябва да изберете нещо по-топло като фланела. Също така помислете колко ще бъдат използвани и какъв тип хора ще ги използват най-много.