Обичате ли добра следобедна дрямка? Ако е така, вие сте в добра компания, според проучване на изследователския център Pew една трета от американците подремват ежедневно. Това не е твърде изненадващо, като се има предвид, че според Американската академия по медицина на съня всеки пети възрастен американец е лишен от сън.

Въпреки че дременето не трябва да замества препоръчителното количество сън от 7-9 часа на нощ, има многобройни ползи за здравето, които могат да се извлекат. Съществуват различни видове дрямки, като например кратки дрямки, вариращи от 15-20 минути, 30-60 минути дрямки, когато тялото започва да преминава в по-дълбок сън, и накрая освежаващата 90-минутна дрямка, която позволява на тялото да премине през пълен цикъл на сън. Продължавайте да четете, за да научите повече за тези 6 изненадващи ползи за здравето от дременето.


Подобрено настроение и емоционално здраве


Умората може да доведе до негативни емоции като стрес, разочарование, тревожност и раздразнителност. Изследванията показват, че дори кратките дрямки могат да намалят стреса и безпокойството и да насърчат чувството на щастие и търпение. Според Science Direct, хората обичащи да си подремват са в състояние да понасят разочарованието значително по-добре.


Увеличаване на бдителността и концентрацията


Някои хора правят грешката да свързват дременето с мързел. Следобедната дрямка обаче може да има обратен ефект. Според Американската психологическа асоциация след 90 минутен сън може да се концентрирате така както след 8 часов сън. Това не означава да отслабвате добрите си навици на сън, но следобедната дрямка може да даде тласък на представянето ви.


Подобрена физическа ефективност


Доказано е, че дрямката подобрява физическата работоспособност. Всъщност много спортисти избират да дремнат заради тези предимствата. Дан Маккарти, високоефективен консултант в САЩ по плуване, каза: „Сънят е времето, когато тялото се възстановява от натоварванията и започва възстановяването на мускулите и съединителната тъкан. Дрямките са отлично средство за спортисти във времето за тренировки, а също и в деня на състезанието."


Подобрена функция на паметта


Случвало ли ви се е да се чувствате изтощени следобед? Много хора се борят с мозъчна мъгла в даден момент през деня си. Доказано е, че кратките дрямки подобряват функцията на паметта. Според проучване на изследователи от университета Саарланд в Германия, дрямка от около 45-60 минути може да подобри ученето и паметта петкратно.


Увеличаване на творчеството


Ако откриете, че имате липса на креативност, дрямката може да е точно това, от което се нуждаете. Според проучване на Калифорнийския университет, Медицински факултет в Сан Диего, сънят с бързо движение на очите (REM) подобрява творческото решаване на проблеми. Според проучването, за да се възползвате от творческите предимства за решаване на проблеми, трябва да подремнете в продължение на минимум един час, за да може тялото ви да се подхлъзне в бързо движение на очите (REM).


Подобрено здраве на сърцето


Доказано е също, че дременето подобрява сърдечно-съдовото здраве. Според университетската болница в Лозана, Швейцария, тези, които дремят веднъж или два пъти седмично, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания като сърдечен удар или инсулт с 48%!


И не забравяйте: Качествената дрямка е възможна на пухкаво и меко спално бельо и чаршафи. Вижте нашите предложения Ранфорс и Памучен сатен.