Не е нужно да купувате скъпо Box-Spring легло, за да спите толкова спокойно, колкото в скъпа хотелска стая. Ето как правилният избор на температура, спално бельо и материал за възглавници също има положителен ефект у дома.


И това, което наистина е релаксиращо на почивка, не е, че можете да се насладите на разнообразието от вълнуващо ново място или да си починете от работа. В някои хотелски стаи и легла всъщност спите изключително добре. Големите хотелски вериги инвестират много пари в проучвания, за да разберат как да направят най-релаксиращия престой на гостите. Въз основа на тези знания те дори проектират свои собствени легла и обзавеждане. Гостите на хотела могат дори да ги поръчат за собствен апартамент като „Marriott” или „Ritz-Carlton”. Колко струва легло Stearns & Foster? Между 1500 евро и 3000 евро; а съответното спално бельо започва от 250 евро.


Но ако не искате да инвестирате хиляди евро: интериорните трикове на луксозните хотели - и най-вече техните успокояващи ефекти - могат да се приложат и в собствената ви спалня. И това без да се налага да инвестира цяло състояние. Ето петте трика на големите хотелски вериги.


ТОП МАТРАК


По правило нов матрак се купува на всеки осем до десет години, тъй като се износват и също така трябва да се сменят по хигиенни причини. Въпреки това много професионалисти в областта на интериорния дизайн не отдават добрия сън на матрака, а преди всичко на по-евтин междинен слой: топпер. Цената на това тънко издание, което се състои от студена пяна или гел, започва от 100 лева. Имат различни степени на твърдост и са много удобни за полагане върху вече износен матрак. Ако нямате топ матрак, определено трябва да опитате, ще останете очаровани.


СПАЛНО БЕЛЬО


Хотелските легла съчетават усещането за чисто, наситено, ухаещо добре спално бельо. Тази асоциация умишлено се предава чрез използването на бяло или поне много светло спално бельо, което се използва във всички добре познати луксозни хотели. Така че, ако искате това неповторимо усещане за чистота, трябва да изберете бяло спално бельо за собственото си легло. И дори да мислите, че покривките от сатен или коприна са най-висококачествените, повечето вериги  използват памук с плътност на конците над 57 нишки/см, на което отговаря спалното бельо от Ранфорс.


КОПРИНЕНИ ВЪЗГЛАВНИЦИ


Копринените възглавници са приятно хладни и по този начин увеличават комфорта при сън, от друга страна предпазват косата от сплитане, а кожата дори от бръчки. За разлика от памучните възглавници, те не абсорбират влагата, но поддържат повърхността на кожата и косата в равновесие поради естествените си антиоксиданти, както сочи проучване на „Журнал по дерматология“ от 2014 г.


ТЕМПЕРАТУРА


Естествената топлина на тялото се повишава вечерта и след това пада до минимум по време на сън, защото тялото е в покой. Британската организация за сън препоръчва температура от 18 градуса по Целзий, за да не се събужда тялото. Малките деца и възрастните хора са изключени от тази насока, тъй като се нуждаят от по-висока температура за сън, за предпочитане 24 градуса по Целзий. За да се гарантира това, първокласните хотели имат цялостна технологична концепция, която регулира температурата при затваряне на прозорците. Това би било твърде скъпо за домашна употреба, но температурата може да се следи с нови приложения и специални удобни измервателни устройства. Между другото, много от тези устройства имат допълнително предимство, като SensorPush, който също измерва съдържанието на влага във въздуха. Това може да бъде един от основните фактори за разпространението на акари и мухъл и може също да удвои риска от астма.


СВЕТЛИНА


Светлината значително влияе на поведението на съня, а особено голямо е влиянието на синята светлина на мониторите. Но може и просто да е грешната крушка, която да ви развали съня. „Не е тайна, че пътуването може да бъде предизвикателство за нашето здраве, особено що се отнася до поддържането на нашите нормални модели на сън. Светлината е най-важният екологичен фактор, който всеки ден нулира естествения часовник в мозъка ни, който лесно се дезориентира при пътуване “, пише Стивън У. Локли, професор по медицина в Медицинското училище в Харвард в свое проучване. Въз основа на тези констатации хотелските вериги като IGH са разработили специални концепции за осветление в луксозния си хотел „Crowne“ в Атланта или „Swissôtel“ в Берлин, които имат успокояващ ефект върху гостите с различни цветови схеми. Подобен ефект има и в домашни условия с димируеми, променящи цветове си лампи на Philips, които могат лесно да се контролират чрез приложение или Alexa.