Знаете ли, че прекарвате 1/3 от живота си в леглото? Качеството на съня може да повлияе на всяка част от деня ви и  качественият сън ме прави много по-продуктивен човек. И обратно, когато не спя добре, това променя всичко: ще имам главоболие, променливо настроение, а може да бъде много неприятно; попитайте съпруга ми.


Една от основите на качествения нощен сън са вашите чаршафи. Ето 11 изненадващи факта за спалното бельо, които съм събрала през годините.


1. Брой нишки: Оказа се, че броят, който сме научени да приравняваме към качеството, е до голяма степен маркетингов трик и почти винаги е представен погрешно. Що се отнася до спалното бельо, качеството на конците има най-голямо значение, а не броят. Има много видове памук, но дължината на влакното диктува качеството. По-дълго е по-добре, така че търсете памук с дълги нишки, вместо голям брой конци.


2. Избягвайте спално бельо с надпис „без бръчки“, „лесна грижа“ и „постоянна преса“. Това означава, че тъканта е била обработена с формалдехидна смола, токсичен химикал, който няма да се измие.


3. Подмяната на калъфките за възглавници е най-лесният (и най-изгодният начин) за освежаване на спалното ви бельо. Препоръчвам да ги подменяте на всеки 6 месеца до една година.


4. 40% от европейците не спят с плик, а само с долен чаршаф и завивка.


5. За да избегнете бръчки, извадете спалното бельо от сушилнята, докато е топло и влажно, и го поставете директно върху леглото. Ще получите същия ефект като гладенето.


6. Внимавайте с „органичния памук“. Въпреки че това означава, че влакната може да са били отгледани по биологичен начин, това не означава, че тъканта е била обработена без токсични химикали. Потърсете сертифицирано Oeko-Tex спално бельо, единственото сертифициране, което не осигурява токсични химикали по време на производствения процес.


7. Когато става въпрос за намиране на правилното спално бельо, помислете за усещането, на което най-много се радвате в леглото - четирите най-често срещани вида тъкания имат своя собствена текстура и ще се чувстват напълно различни по отношение на кожата ви.


- Перкалът е хладен и свеж и идеален за по-топло време или летни месеци.


- Сатинът е мек и гладък с лек блясък и малко по-топъл от перкала.


- Джърси е мека и разтеглива плетка, която често се сравнява с тениска.


- Фланелът е леко размит - това е най-топлият и дебел плат, идеален за студен климат през зимните месеци.


8. Прането на спалното бельо е очевидно, но е важно да изперете и възглавниците и завивките си. Препоръчвам пране в началото на всеки сезон - повечето пухени и синтетични материали са безопасни за пералнята. Хвърлете чиста топка за тенис в сушилнята, за да подобрите пухкавостта!


9. Перете спалното бельо на програма за деликатно пране с хладка вода - горещите температури разграждат влакната и ще накарат чаршафите ви да се разпаднат по-бързо.


10. Заредете половината си сушилня. Забелязвали ли сте, че вашите чаршафи излизат усукани от сушилня? Вероятно това е така, защото сушилнята е препълнена и няма достатъчно място, за да може тъканта да се разпуши.


11. Оправяйте леглото си всяка сутрин - това ще ограничи акарите до минимум. Плюс това е лесен начин за изпълнение на малка гимнастика, веднага след като сте се събудили!