Спалнята ви трябва да бъде спокойно място, в което можете да се оттеглите след дълъг ден. Това трябва да бъде добре проектирано и декорирано пространство, което ви отразява и в крайна сметка ви помага да се отпуснете, да релаксирате и да действа успокояващо на вашето настроение. 


Независимо дали ще боядисате със спокойни неутрални цветове, купувате луксозни завивки и спално бельо, избирате декорация подхождаща на характера ви, превръщането на спалнята ви в релаксиращо местенце е идеалният начин да ви помогне да се преборите със стреса.


Прочетете тази статия, която ще ви помогне да създадете най-добрата дзен спалня, предназначена да намали стреса.  


Застелете леглото си със замисъл

Вашето легло е безопасно убежище далеч от останалия свят; мястото, което искате да се чувствате най-спокойно. Един от най-лесните начини да постигнете това е чрез правилно застилане на леглото, за да създадете подобна на облак атмосфера, тъй като това не само ще ви помогне да се отпуснете, но и може да ви помогне да постигнете по-добър сън. 


Препоръчваме да започнете с матрака. Той е най-важната част от леглото ви и изборът на правилен матрак, който да съответства на вашата поза на сън и предпочитания ще направи съня ви пълноценнен. На следващо място, завивка за всички сезони - завивка 4 сезона, ще ви помогне да се чуствате уютно през студените зимни месеци, но лесно може да бъде разделена, така че да не ви е много топло през лятото. И накрая завършете с висококачествени възглавници, за да оформите наистина онова мечтано легло. Резултатът: легло, в което с нетърпение ще скочите в края на всеки ден.


Изберете красвиво спално бельо

Когато имате луксозна завивка, направете леглото си да изглежда още по-красиво с красиво спално бельо. Изберете от нашите неустоими класически предложения, за да създадете наистина свеж вид, или вкарайте малко цвят с бледо розово или бляскаво сиво или светло синьо.


Нашият съвет: Отворете прозореца и дръпнете завивката си, докато сте заети да се приготвяте или закусвате, след това оправете леглото си както обикновено. Тази проста стъпка ще ви помогне да запазите постелките си по-свежи за по-дълго време и ще позволите на малко чист въздух да циркулира около спалнята ви. Доказано е също, че чистият въздух ви кара да се чувствате заредени , така че тази стъпка може да ви помогне да се насладите на по-ярко начало на деня си.


Насладете се на луксозни и релаксиращи аромати

Използвайте качествени аромати в дома си. Знаем, че ароматите като лавандула могат да ви помогнат да се отпуснете, а здравецът да ви помогне да освободите стреса. Също така няма по-топло, по-релаксиращо усещане от това да запалите луксозна свещ след дълъг ден и да оставите аромата да завладее дома и сетивата ви. 


За постоянен дълготраен аромат във вашата спалня, изберете тръстиков дифузьор. За да прегърнете спокойствието, препоръчваме класически аромат на лавандула, за да успокоите ума си, така че да може да се унесете в спокойна дрямка.


Непрекъснат сън със затъмнени завеси

Сънят е един от най-важните фактори, когато става въпрос за намаляване на стреса и постигане на здравословно мислене. Когато лятото е тук и дните стават по-дълги, често може да прекъснете съня, когато слънцето започне да се прокрадва през прозореца в 5 часа сутринта - часове преди алармата ви. 


Имайки предвид това, затъмнените завеси и щори могат да бъдат отговор на всички ваши проблеми. Край на събуждането при изгрева (освен ако не искате, разбира се) и вместо това може да се насладите на цяла нощ непрекъснат сън. Просто пуснете щорите си, сгушете се под завивката и се унесете в спокоен сън. 


Погребете притесненията под удобните възглавници

Пълният комфорт е важна част от постигането на най-първокласния нощен сън, което от своя страна може да помогне за минимизиране на стреса, което ви кара да се чувствате по-енергични и готови за деня. Ако сънят ви страда, сега може да е идеалното време да замените възглавниците си, за да ви помогне да постигнете добър сън - като правило препоръчваме да сменяте възглавниците си на всеки 1 до 2 години.


Също така е важно да изберете правилният пълнеж и твърдост за вас. Това ще помогне да се избегнат всякакви болки, които могат да бъдат причинени от спане на възглавница, неподходяща нито за вашето тяло, нито за начина, по който спите. За някои най-добри съвети при избора на възглавница, разгледайте нашия блог.


Изберете успокояваща цветова схема 

Цветът може да окаже огромно влияние върху настроението ви, предизвиквайки различни емоции и чувства. Топлите цветове като жълто, червено и оранжево често създават чувство на щастие, но те също могат да бъдат свръхстимулиращи в релаксиращата спалня. Известно е, че по-хладните цветове като синьо и зелено са по-успокояващи и често могат да имат успокояващ ефект, подобно на неутралните като бяло и сиво. 


Въпреки че бяла спалня може да звучи добре, може да се почувствате като в болница. За да предотвратите това, препоръчваме да включите смес от успокояващи цветове.Опитайте да добавите дълбочина и текстура с естествени одеяла, завивки и възглавници, за да създадете приветлива и топла атмосфера.  


Вкарайте малко зеленина и живот

Превърнете къщата си в дом, като добавите стайни растения. Научните изследвания потвърждават, че растенията могат да помогнат за подобряване на психическото благосъстояние, както и на физическото здраве, като намаляват общите нива на стрес и подобряват настроението ви всеки ден. 


Стайните растения могат да пречистват токсините във въздуха, създавайки свежа спалня, която е идеална за здрав сън. Растения като Peace Lily и Parlor Palm са лесни за гледане и могат да процъфтяват както в атмосфера с висока, така и с ниска осветеност. Ако сте загрижени за почистването след отпадане на листата, змийското растение е идеално за пречистване на въздуха и отнема малко грижи. Макар и името му да звучи малко стряскащо, то не е такова в действителност.


Подредете и изберете минималистичния външен вид

Ще сте чували фразата „подредено пространство е подреден ум“ и това е вярно. Претрупаността на спалнята наистина може да създаде хаос в съзнанието ви, което е последното нещо, от което се нуждаете в пространство, което трябва да бъде спокойно и релаксиращо. Падат ли дрехи от гардероба ви на пода всеки път, когато го отворите? Имате ли купища бъркотия на нощното шкафче? Това може да допринесе да се чувствате по-стресирани и тревожни.


Подредете гардероба си - дарете всичко, което не сте носили дълго време, на някой в нужда. А и това може да направи сутрините ви по-малко стресиращи. Намерете нови опции за съхранение в спалнята, за да поддържате всичко чисто, като прегради за чекмеджета или кутии за съхранение под леглото, за да създадете допълнително пространство, от което се нуждаете. 


Естествена светлина 

Тъй като психическото благосъстояние и сънят често могат да вървят ръка за ръка, не е изненадващо да се знае, че естествената светлина може да повлияе и на двете. Изпълването на спалнята с естествена светлина също ще помогне да я "напълните" с положителна енергия.


Винаги дръжте одеяло близо до себе си

Няма нищо по-отпускащо и релаксиращо от това да вземете уютно меко одеяло, за да се сгушите, докато четете любимата си книга или слушате музика. Изберете от нашата гама от красиви цветове, стилове и дизайни, за да съответства на темата на вашата спалня.