Може би сте забравили да почистите тези важни зони

Сменяте чаршафите седмично. Избърсвате праха от скрина си и не позволявате купчината мръсно пране да стане твърде висока. Имате дифузер за етерично масло и свеж букет цветя. Но въпреки цялото това почистване - спалнята ви е по-мръсна, отколкото си мислите. Ето 10 тайни места в спалнята, които забравяте да почистите.

1. Вашата възглавница


След дълъг, тежък ден вероятно ще издъхнете с облекчение, когато главата ви удари възглавницата. За съжаление, възглавниците бързо натрупват прекомерни количества нездравословни средства, като бактерии, спори на плесени и акари

Възглавниците трябва да се сменят поне веднъж годишно, ако не могат да се перат. Използвайте антиалергични калъфки за възглавници, за да защитите възглавницата си и сменяйте калъфката на всеки няколко дни.

С течение на времето възглавниците губят опора и форма, оставяйки ви по -малко от удобна нощ за сън. Ако възглавницата ви не се връща към първоначалната си форма, след като бъде сгъната наполовина, или това е възглавница от пяна с вдлъбнатина на главата ви, постоянно гравирана на място, е време за подмяна.

2. Стайните растения


Докато стайните растения добавят мощен колоритен интерес към вашата спалня - и дори спомагат за пречистването на въздуха - ако сте склонни да ги поливате, не само вашите растения в крайна сметка ще се поддадат на гниене на корените, но е много вероятно почвата им да се превърне в дом за мухъл и спори. Решението е просто - поливайте стайни растения само когато горната част на почвата е суха и никога не ги оставяйте да седят в тава с вода.

3. Домашните любимци


Разбира се, котките и кучетата са любими членове на семейството, но когато става въпрос за лягане, те са по -добре в собствените си уютни легла, без да споделят вашите. Не само, че домашните любимци могат да нарушат съня ви, но и козината им е пълна с пърхот, прах, цветен прашец, спори на плесени и бактерии.

4. Прахосмукачката


Въпреки че вашата прахосмукачка е най -лесният начин да се справите с праха в спалнята, ако използвате вакуум без HEPA филтър, може да изсмучете прах, цветен прашец, мръсотия и мръсотия, който се връща обратно във въздуха във вашата спалня. Потърсете прахосмукачка с HEPA филтри, които задържат дори и най -малките частици и се уверете, че и те са направени от HEPA материал.

5. Овлажнителя


Докато пускането на нощен овлажнител в спалнята ви е чудесен начин да намалите сухотата във въздуха на дома си, особено ако ползвате климатик, ако забравите да сменяте водата ежедневно или пренебрегвате редовното почистване на овлажнителя, скоро може да се окажете, че се справяте с последиците от мухъл в овлажнителя. Сменяйте водата на овлажнителя ежедневно и я почиствайте старателно поне веднъж седмично.

6. Вашият матрак


Вие прекарвате една трета от живота си на вашия матрак и той има люспи от кожа, телесни течности, акари, бактерии, прах и мръсотия. Вашият матрак изисква редовно почистване, точно както останалата част от спалнята ви. Възползвате се и от протектор за матрак със защитно покритие, което е непроницаемо за прахови акари, течности и малки частици.

7. Дръжките на вратите


Вероятно сте докосвали копчето на вратата на път за влизане и излизане от стаята си, за да извършите почистване, и дори не сте мислили да го почистите. Всичко, което трябва да направите, е да помислите колко пъти е докосвана дръжката на вратата и  от колко хора е докосвана и всички места, където са били тези ръце. Дръжките на вратата се нуждаят от добро изтриване, за да изчистят микробите и бактериите. Избършете дръжките  от всяка страна на вратата , може да изпозвате и дезинфектант за по-добра защита.

8. Килимът


Разбира се, килимът е мек и приятен на боси крака, което го прави най -популярният избор за подови настилки за спалнята. Но килимът задържа всяка петънце прах, мръсотия, цветен прашец, пърхот на животни и обща мръсотия от обувките и краката и дори може да стане дом на бълхи, ако вашите домашни любимци са заразени. Като минимум килимът за спалнята ви се нуждае от седмична прахосмукачка и добър препарат закилими на всеки няколко месеца. По -лесен избор за поддържане на чистота и почистване би било дърво или ламинат.

9. Щорите на прозорците


Щората на прозореца е място за събиране на прах, цветен прашец и мръсотия. Може да изглеждат трудни за почистване, но след като видите колко мръсотия се появява върху почистваща кърпа, ще разберете, че си заслужава. Вашите завеси също се нуждаят от добро почистване. Ако можете, изперете ги в пералнята или ги занесете в химическо чистене. Четенето на етикета, показващ материала, от който са направени, трябва да ви каже какво трябва да знаете за грижите.

10. Ключовете за светлините


Същото като дръжките на вратите - само като си помислите за броя на ръцете, които са докоснали превключвателите на светлините в стаята ви, трябва да ви накара да посегнете към почистващия разтвор. Избършете превключвателите за светлина на стената, както и всички дистанционни, които използвате в стаята като: дистанционни за климатици, телевизори и други устройства.