Къде спите играе жизненоважна роля за качеството на съня ви. Да, матракът е ключов компонент за пълноценната почивка през нощта, да спалното бельо също е ключово, но какво да кажем за цвета? 


Цветът има способността да влияе на нашето настроение, както и на съня ни. Когато сме тревожни или ядосани, по-трудно заспиваме в сравнение с това, когато сме отпуснати и щастливи. 


Независимо дали пребоядисвате спалнята си или купувате ново спално бельо, не забравяйте да се обградите с цветове, които ще ви помогнат да дремете и да се събудите, чувствайки се освежени. 


Може ли цветът да повлияе на съня? 

Цветовете могат да повлияят на настроението, емоциите и поведението. За предизвикване на определени емоции могат да се използват различни цветове - от агресивност и гняв до спокойствие и щастие. 


Сузи Чиацари , консултант по цветна терапия и холистичен интериорен дизайн, казва, че „декорът на вашата спалня със сигурност може да окаже влияние върху качеството и количеството на съня ви на нощ.“ Тъй като цветът може да ви накара да се чувствате по определен начин, защо не запълните спалнята си с нюанси, които могат да излъчват спокойствие и да насърчават положителен енергиен поток?


Пастелните и приглушени нюанси обикновено са по-добри за сън от по-ярките, тъй като ярките цветове могат да имат енергизиращ ефект. Разбирането на начина, по който тези цветове влияят на настроението ви, може да ви помогне да създадете пространство за по-добър сън. 


Най-добрите цветове за спалня за спокоен сън

Най-добрите цветове за сън са нюансите, които ви карат да се чувствате щастливи, спокойни и сигурни. Докато най-добрият цвят за насърчаване на съня ще се различава в зависимост от човека, по-долу е нашият списък с най-добрите цветове за спане за сън и ползите, свързани с всеки. 


1. Синьо 

Когато бъдете помолени да си представите успокояваща сцена, какви цветове виждате? През повечето време е синьо. Виждаме синия цвят всеки ден - в небето, морето. Синьото насърчава усещането за спокойствие и спокойствие. Той може да бъде свързан и с чувство на доверие, стабилност и надеждност. 


Едно проучване на Travelodge установява, че домакинствата, които имат сини спални, са постигнали най-добрия сън през нощта в сравнение с всеки друг цвят. Наличието на синьо в стаята ви може да ви накара да се чувствате сигурни, спокойни и отпуснати. В резултат на това синьото е един от най-добрите цветове за спалня.


Съвет за декор на спалня : Когато избирате синьо, търсете по-светли цветове. Помислете за светло синьо - помислете за ясно синьо небе - за стените на спалнята. 


2. Зелено 

Зеленото - в основата си - символизира природата. Счита се за подпомагащо за тялото и ума, тъй като може да доведе до успокояващ ефект. Свързва се със спокойствие и релакс, което го прави идеален за сън. Когато става въпрос за спалнята, препоръчваме да се придържате към цвят градински чай, за разлика от яркозеленото. Градинският чай е по-мек и заглушен, което го прави по-добър за сън. 


Съвет за декор на спалня : Добавянето на растения към вашата спалня е чудесен начин да включите цвета, без да прекалявате.


3. Светло розово 

Светло розово може да не е първият ви избор за цвят на спалнята, но чуйте. Розовото - особено светло розово - представлява мека нежност. Успокояващо, не застрашаващо и може да бъде свързано с наивна сладост. Ако водите забързан, стресиращ живот, помислете дали да добавите малко светло розово към спалнята си. 


Съвет за декор на спалня : Розовото не е задължително да се използва за цвят на стените, но може да се използва  като хубав цвят на одеяло или възглавница. 


4. Бяло 

Бялото е най-светлият цвят в спектъра. Това е символ на спокойствието - което го прави идеален за спалнята. Бялото е чисто и свежо. Може да ви донесе утеха и надежда. С всички тези невероятни предимства, бялото е чудесен цвят за спалнята. 


Съвет за декор на спалня : Белите завивки са удобни и шикозни. Помислете за съчетаване с бели мебели и светъл килим, за да завършите външния вид. 


5. Бежово

Бежовото има лек, неутрален оттенък, което го прави привлекателна опция за интериорен дизайн. Смята се за по-топла форма на бяло. Поради приликите си с бялото, той представлява спокойствие и простота. Бежовото е идеално допълнение към градинския чай в спалнята. 


Съвет за декор на спалня : Помислете за добавяне на бежово към вашите стени, спално бельо или мебели за спокойна атмосфера на спалнята. 


Най-лошите цветове на спалнята

Въпреки че има разнообразие от цветове, които можете да добавите към спалнята си, има някои нюанси, които нямат място, заемащо зоната Ви за сън. Най-лошите цветове на спалнята за сън са тъмни, ярки и могат да предизвикат прилив на енергия и креативност, което да ви пречи на добрия сън.


1. Червено

Червеното е един от най-енергичните цветове в спектъра. Той не само предава любовта, но също така представлява война, опасност и сила. Червеният цвят е толкова мощен пигмент, че дори може да провокира агресия или гняв. Тъй като излъчва такава интензивност, червеното не е препоръчителен цвят за спалнята. 


Алтернатива за декор на спалня : Ако искате да добавите цветен цвят към декора си, вместо това изберете светло розово. 


2. Тъмно лилаво

Лилавото използва енергията на червеното, но се счита, че е свързано с креативност, сила и екстравагантност. Според Сузи Чиацари, тъй като лилавото има тенденция да стимулира креативността, „спането в лилава стая е по-вероятно да насърчи живи сънища или дори кошмари; в резултат на което се чувствате уморени сутрин. " С толкова много силни характеристики, свързани с него, се препоръчва да държите тъмно лилавото извън спалнята. 


Алтернатива за декор на спалня : Ако сте лилав фанатик, помислете дали да не изберете светъл лавандулов цвят. По-тъмните лилави нюанси могат да предадат тъга и чувство на неудовлетвореност, две чувства, които е най-добре да оставите извън спалнята. 


3. Тъмно кафяво 

Същото проучване на Travelodge установи, че хората, които спят в кафяви стаи, спят средно шест часа и пет минути на нощ - второто най-лошо количество сън след лилаво. Докато по-светлите нюанси на кафявото могат да благоприятстват съня, по-тъмното кафяво може да има по-сериозен ефект. Тъмно кафявото може да действа мрачно и депресиращо, което кара спящия да се чувства тревожен и изолиран - често води до неспокоен сън. 


Алтернатива за декор на спалня : Потърсете по-светли цветове като бежово или кремаво. 


4. Черно

Въпреки че не очакваме да боядисате стените си в черно, добавянето на черно към други части на спалнята ви също не се препоръчва. Според цветната психология черното може да символизира колекция от негативни чувства, включително гняв, страх, тъга и дори смърт. Не е точно релаксиращо, нали? Въпреки това, според принципите на фън шуй, черното може да се използва пестеливо във вашия дом, за да създаде по-успокояващ ефект. 


Алтернатива за декор на спалня : Вместо да избирате черни спални принадлежности, поръсете черни аксесоари из стаята си - помислете за рамки за картини, свещи и държачи за растения. 


5. Оранжево

Портокалът има подобен ефект като червения. Той има способността да ви кара да се чувствате по-енергични и будни, повишавайки шансовете ви за неспокоен сън. Оранжевият цвят привлича вниманието. Той предизвиква чувство на вълнение и енергия. Докато ярко оранжевите нюанси могат да предизвикат енергия, по-светлите, по-заглушени цветове могат да донесат щастие. Подобно на черния цвят, помислете за поръсване на светлооранжеви нюанси в цялата спалня, вместо да измазвате ярък цвят на стената си. 


Алтернатива за декор на спалня : Добавете нотки на светло оранжево към декора на вашата спалня под формата на картини, килими и книги. 

Вижте ощеКак да намерите своя хронотип за повишаване на производителността

Съвети за спалня за по-добър сън

Ако имате проблеми със съня, не сте сами. Освен да практикувате добра хигиена на съня, опитайте се да направите спалнята си по-благоприятна за сън. 


Можете да започнете със следните съвети:


Включете цветовете на спалното бельо, за да отразяват повече нюанси, предизвикващи по-добър сън.

Меките, естествени и заглушени цветове са най-подходящи за сън.

Избягвайте тъмните нюанси и търсете светли допълващи се цветове. 

Не се страхувайте да добавите акцент - просто се уверете, че не е прекалено жив. 

Избягвайте много лъскавите покрития, тъй като те могат да отразяват светлината. Вместо това се придържайте към приглушени такива. 

След като сте избрали цветовата схема за вашата спалня, не забравяйте да намерите спално бельо, което отговаря на вашия стил. Чаршафите, завивките и калъфките на Spalnotobelio се предлагат в пастелни и приглушени цветове. Те са свежи, леки и удобни - което ви кара никога да не искате да напускате леглото си. 


Вижте още8 вида чаршафи за всеки спален тип - тъкани, нишки, видове материи, предимства и недостатъци