Закупуването на спално бельо може да се окаже доста объркваща задача. Вариантите са много, а разликите визуално могат да бъдат минимални. И все пак е важно за съня ви, а оттам и за здравето ви, да вземете правилното решение за вас.

Тук ще Ви запознаем с основните характеристики и на двете влакна.

1.      Какво е тенсел?

Самото наименование ‘’тенсел‘‘ е търговска марка, която е собственост на Ленциг Фибърс, което означава район или лиосел. Това е плат, изработен от целулоза от дърво - по-точно от евкалиптови дървета. Тази иновация е сравнително нова на пазара за спално бельо. За пръв път е разработена през 1972 год. и от тогава набира популярност. Вместо да бъдат изтъкани от влакна от памук, тенселните влакна са съставени от масата (целулоза) на Евкалиптовите дървета. Самата каша се разтваря и се върти на влакна, които се сплитат заедно. Така се създава една изключително здрава и гладка тъкан.

2.      Какво е памук?

Растението памук се състои от пухкави влакна. Използва се от наистина дълго време (най-малко 7000 години) във вид на всякакви тъкани, особено в производството на спално бельо. За някои хора спалното бельо от памук се разглежда като ‘’златен стандарт‘‘.

3.      Разлики в качеството на памука и броя на нишките

Един от най-големите проблеми, които хората имат с памука е голямото несъответствие в качеството на съответната категория памук. Памукът от Египет и Пима се счита за най-качественият памук в цял свят. Това се дължи на техните влакна, които са по-дълги и по-тънки в сравнение с другите видове памук. Разликата може да бъде значителна- както в усещането, така и в издръжливостта и здравината.

Броят на нишките често се смята за единственият начин да се прецени качеството на спалното бельо, но това е само един фактор и се прилага наистина, когато говорим за памук.

Сравнение на памук и тенсел

1.      Въздействие върху околната среда

Tencel обикновено се добива от възобновяеми евкалиптови дървета. Изработката на плат от дървесна маса е понякога по-ефективна, отколкото от памучни растения. Отглеждането и култивирането на тези евкалиптови дървета следи за запазването на околната среда, намалявайки нуждата от пестициди или напояване.

Много малко вода е необходима за производството на Tencel. Основна екологична критика на памука е голямото количество вода, която трябва да се използва за отглеждането на тази култура.

2.      Комфорт

Tencel е много мек плат, по-мек от памука. Тази мекота се дължи на съвършено гладката структура отблизо. Тази мекота не само се чувства добре, но е и препоръчителна за хора, които имат раздразнителна кожа, тъй като не драска.

Памучната материя пък от своя страна става все по-мека с течение на времето. Освен това, изделията от памучен плат са изключително комфортни и удобни.

3.      Хигиена

Tencel е направен от много малки влакна, които са хидрофилни - буквално „обичащи водата“. Това означава, че той абсорбира влагата далеч от кожата. Независимо от това, памукът също е много дишащ и като цяло не дразни кожата и е хипоалергенен. Ако нямате значителни проблеми с памучните си чаршафи, промяната на спалното бельо може да не е крайно необходима.

4.      Прохлада

Хидрофилното качество на Tencel означава, че е много по-ефективно да поддържа тялото по-хладно по време на сън, като работи добре в широк спектър от климатични условия. Чувства се изключително дишащо, тъй като през цялата нощ потта се отвръща от тялото. Прохладата може да бъде решаващ фактор за тези с високи телесни температури, тъй като това им създава проблеми със съня.

Памукът също е удобна материя по отношение на топлината, благодарение на въздухопропускливостта си. Въпреки че не е толкова абсорбиращ като Tencel, той се справя перфектно с телесната температура.

5.      Издръжливост

Tencel обикновено по-малко се намачква от памука и е доста лесен за грижа. Изпира се добре - дрехите, изработени от Tencel, имат по-малка вероятност да се свият или да се деформират при прането. Плюс това е много издръжлив и не е склонен да изтънява с течение на времето.

Памукът също е издръжлив и уникален по това, че всъщност става по-мек с времето.

6.      Естетика

Високата попиваемост на влакната от Tencel, която прави чаршафите по-гладки, по-хладни и по-хигиенични. Също така техните цветове се поемат много добре от тъканите. Обикновено те са по-жизнени и по-малко податливи на избледняване с течение на времето.

Памукът има по-свеж, матов вид в сравнение с Tencel. Освен това приема багрилата изключително добре и не е прекалено склонно към намачкване. Следователно всичко се свежда до личните предпочитания на всеки.

7.      Цена

В сравнение с добре познатия памук, Tencel може да бъде доста по-скъп. Производството на Tencel обикновено е по-скъп процес, отколкото памукопроизводството.

Въпреки това, чаршафите на Tencel могат да се окажат по-дълготрайни и да ви спестят време за пране и гладене, което прави разликата в разходите малко трудна за определяне.

Независимо от това, ако имате малък бюджет, добре е известно, че спалното бельо от памук е на добра цена / качество. Той издържа дълго време.

8.      Кой е по-добрият вариант?

Разбира се, има ползи и недостатъци, когато става въпрос за Tencel и памук. Tencel може да бъде по-подходящ за тези с малко по-специализирани нужди, като много чувствителна кожа, проблеми с телесната топлина или опасения относно хигиената. Освен това е чудесен избор за тези, които ценят лукса. Независимо от това, памукът със сигурност има своите предимства и не е непременно по-нисък избор на спално бельо. Въпреки че памукът в никакъв случай не е перфектен, има причина, че е толкова повсеместно, що се отнася до чаршафите. Често правилната покупка ще се сведе до предпочитанията за гладкостта и усещането.