Хората са спали на пода хиляди години - едва сравнително наскоро спането на матраци става обичайно. Но дори и с толкова много видове матраци, от които да избирате, някои хора все пак избират да спят на пода. 


Въпреки че няма много данни в подкрепа на предимствата на съня на пода, някои хора предоставят доказателства, че сънят на пода може да помогне при болки в гърба,  изправяне на стойката и регулиране на температурата.


Въпреки че някои хора прокламират предимствата от спането на пода, може да помислите да използвате вместо това по-твърд матрак. Продължавайте да четете, за да научите за спането на пода и дали трябва да го избягвате.  


Спането на пода срещу спането на пода с матрак

Докато спането на пода с матрак може да бъде много по-удобно от спането на пода директно на земята, важно е да разберете предимствата на всеки от тях. Спането директно на пода е по-достъпно и много лесно, просто слагате чаршаф и завивка и сте готови за сън, но за някои може да е трудно да се адаптират към съня на земята.


Спането на пода с матрак е алтернативен вариант, който ви дава предимството на омекотен матрак. Въпреки това, той може също да инхибира въздушния поток и да увеличи риска от дървеници или акари във вашия матрак - да не говорим, че може да наруши и гаранцията на матрака. 


Ползи от спането на пода


Илюстрация на предимствата на спането на пода

Добре ли е спането на пода за вас? Някои хора и дори специалисти посочват ползите за здравето от спането на пода като съществена причина за избора им да се откажат от матрак, но вие сами можете да решите дали искате да спите на пода или не. 


Може да помогне при болки в гърба

Въпреки че няма научни доказателства, които да подкрепят ползите от спането на пода за болки в гърба, хора, които спят на пода казват, че твърдостта на пода поддържа грабначния им стълб равнен и облекчава напрежението в раменете.


Този аргумент е най-разпространен при сравняване на спане на пода с твърде меки матраци. Ако матракът ви е прекалено мек, гръбначният ви стълб може да се извие навътре и да не е подравнен, което води до засилена болка в гърба. 


Като се има предвид това, ако искате да се опитате да облекчите болките в гърба, може първо да помислите да направите йога за сън, за да ви помогне да се декомпресирате и да отпуснете напрежението в гърба, преди да решите да спите на пода.  


Може да ви охлади

Спането по-ниско до земята означава, че може да спите с няколко градуса по-хладно. В идеалния случай ще искате да спите в стая, която е от 18 до 22 градуса, но ако сте склонни да спите на студено, може да искате да регулирате температурата така, особено лятото и ако не разполагате с климатик. 


Въпреки това, с усъвършенстваните технологии за охлаждане, които са проектирани с перфорации за регулиране на вашата температура, можете да спите хладно на матрак, без да е необходимо да спите на пода.


Може да помогне с кръвообращението

Когато спите на пода, телесното ви тегло се разпределя равномерно. Това може да помогне за подобряване на кръвообращението, позволявайки на сърцето, белите дробове и мускулите да функционират ефективно.


Важно е обаче да се отбележи, че спането на пода може да бъде лошо и за хора с проблеми с кръвообращението като анемия или диабет поради по-хладните температури.  


Недостатъци на спането на пода


Въпреки че хората са прекарали голяма част от историята спящи на пода, има причина, поради която сме измислили матрака и не сме се върнали назад. Има някои съществени недостатъци на съня на пода, които трябва да имате предвид. 


Може да бъде неудобно

Един от най-очевидните недостатъци на спането на пода е колко неудобно може да бъде. Когато сте свикнали с удобен матрак, преминаването към спане на пода може да се почувства като нежелано пътуване на къмпинг.


С липсата на омекотяване на пода, може да усетите болки след няколко дни. 


Може да влоши болката в гърба

Спането на пода лошо ли е за гърба ви? Някои хора съобщават, че спането на пода влошава болките в гърба им, но и затова няма много научни изследвания по тази тема. Тук по-скоро всичко е индивидуално.


Ако чувствате, че гърбът ви боли от матрака, може просто матракът ви да е твърде мек. Медицинското училище в Харвард предлага да поставите парче шперплат под матрака си или да поставите първо матрака си директно на пода, за да видите дали помага за отстраняване на болките в гърба. 


Може да влоши алергиите

Ако страдате от алергии, сънят на пода може да не е най-добрата идея. Вашият под събира прах, мръсотия, акари и кожни клетки през целия ден, което може да доведе до алергии през нощта. 


Хората, които постоянно спят на пода, могат да видят увеличаване на тези симптоми :


✓ Сърбящи, сълзящи очи

✓ Обриви

✓ Кихане и хрема

✓ Кашлица или затруднено дишане


Ако ще спите на пода, не забравяйте постоянно да почиствате праха и обмислете да инвестирате във влагоуловител или въздушен филтър за улавяне на алергени, мухъл и плесен. 


Може да бъде студено за зиморниците

Въпреки че може да бъде добре през горещите летни месеци, спането на пода през зимата означава, че може да ви е твърде студено, което да доведе до нарушен и неспокоен сън. А сте и по-податливи на настинка от студа. 


Може да доведе до неспокойни нощи

Сънят на пода може да отнеме време, за да се приспособите; някои хора може никога да не свикнат. Ако искате да увеличите качествения сън, помислете дали да прегледате навиците си преди лягане, преди да направите промяната на пода.


Кой не трябва да спи на пода


Докато някои хора се хвалят за ползите от спането на пода, има някои групи, за които може да не се препоръчва. 


Бременни жени или нови майки: Въпреки че има някои спорове относно спането на пода, докато сте бременна, може да е по-трудно да легнете и да се изправите. 

Пенсионери: С напредване на възрастта костите и имунната ни система стават по-слаби. Възрастните са изложени на по-голям риск да се разболеят от спането на земята. 

Хора с ограничена подвижност: На хората с ограничена подвижност може да им е трудно да легнат на пода и да се изправят, особено веднага след събуждане. 

Хора с проблеми с кръвообращението: По-хладните температури от съня на пода могат да бъдат вредни за хора с проблеми с кръвообращението като анемия и диабет.


Как да спим на пода


Ако ще спите на пода, трябва да следвате правилните стъпки, за да може тялото ви да се адаптира към новата среда за сън. 


Намерете правилното място за сън: Преди първата си нощ на пода, трябва да подготвите мястото си за спане да бъде спокойно и без да е претрупано.

Нека да е лесно: Постепенно преминете към спане на пода, като започнете с няколко слоя одеяла, завивка или спален чувал, преди да спите директно на пода.

Използвайте правилната възглавница: Когато спите на пода, не искате възглавница, която е твърде повдигната, или може да измести врата ви извън правилната позиция. Ще ви трябва тип възглавница, която е от по-тънка, за да не си напрягате врата. 

Дайте си време: Може да искате да започнете да спите на пода на кратки интервали от 2-3 часа, преди да се върнете в леглото си. Ако не виждате ползите от спането на пода, може да инвестирате в нов матрак, който е проектиран за висок комфорт, без да жертвате стабилността на гръбначния стълб. 


За спящите по гръб

Спането по гръб е най-добрата позиция за спане на пода. Гръбначният ви стълб е естествено много по-подравнен по гръб, отколкото отстрани, а по-голямата повърхност позволява теглото ви да бъде разпределено по-равномерно по тялото. 


Ако спите по гръб, помислете дали да добавите малка възглавница под коленете си, за да облекчите натиска върху долната част на гърба, когато спите на пода. 


За спящите настрани

Почти трима от четирима са спят настрана - но спането на пода не се препоръчва за хора, които обичат да спят в това положение. Те трябва да внимават, ако спят на пода, тъй като здравата основа може да постави гръбначния ви стълб в неудобно положение, което означава, че може да се събудите с болка.


Ако искате да опитате да спите на пода, трябва да използвате възглавница или подложка, за да подпомогнете тялото си.


За спящите по корем

Спането по корем често води до дискомфорт в гръбначния стълб от поставянето на гърба и врата в неудобно положение през нощта. Някои обаче заявяват, че спането на пода намалява неблагоприятните ефекти. Ако спите по корем, опитайте да използвате тънка възглавница, за да сведете до минимум напрежението във врата, докато спите на пода.


Тъй като няма много изследвания, които да сравняват ползите от спането на пода със спането на матрак, трудно е да се направи заключение дали спането на пода е добро за вас или не. По-скоро всичко е индивидуално. Някой хора (дори лекари) казват, че е полезно - други, че е вредно. Ако имате проблеми в гърба или кръста може да пробвате да спите няколко часа на твърда повърхност и ще разберете вие от кои сте.

 Спално бельо