Устойчивостта продължава да бъде начело на продуктовите решения, инициативи за брандове и стратегическо планиране в текстилната индустрия. Използването на рециклирани материали, включително рециклиран памук, е нарастваща тема от интерес в рамките на устойчивия план за развитие.

Рециклираният памук не е нова концепция за пазара на текстил, облекло и спално бельо, но тъй като производителите, марките и търговците на дребно продължават да оценяват отпечатъка на своята верига на доставки, интересът към рециклирания памук нараства.

Какво е рециклиран памук?
Предимства и предизвикателства
Потребителски интерес
Усилията за рециклиране

КАКВО Е РЕЦИКЛИРАН ПАМУК?


Рециклираният памук обикновено може да се определи като превръщане на памучен плат в памучно влакно, което може да се използва повторно в текстилните продукти. Рециклираният памук също се нарича регенериран памук, регенериран памук или shoddy. Рециклираното съдържание включва рециклирани суровини, както и използвани, възстановени и преработени компоненти.

Рециклирането на текстил се генерира от два основни източника:

Предпотребителски: включва остатъци, създадени от прежди и странични продукти от плат
Следпотребителски: включва облекла, тапицерия, кърпи, спално бельо, предмети за бита, които ще бъдат използвани отново
 

Най-големият обем рециклирани източници на памук се произвежда чрез отпадъци преди консумацията, като отпадъци от рязане. Отпадъците след консумация са по-трудни за сортиране поради различни цветови нюанси, смеси от тъкани и обикновено това е по-трудоемък процес.ПРОЦЕСЪТ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА ПЛАТА ВЪВ ВЛАКНА


По-голямата част от рециклирания памук се получава чрез механично рециклиране. Първо, тъканите и материалите се сортират по цвят. След сортирането тъканите се прекарват през машина, която раздробява плата на прежда и по-нататък на сурови влакна. Този процес е суров и силно натоварва влакната. Не е необичайно влакната да се чупят и заплитат по време на раздробяване. След това суровите влакна се въртят обратно в прежди за повторна употреба в други продукти. Качеството на рециклираните влакна никога няма да има качествени стойности, равни на оригиналните влакна. По-конкретно, дължината на влакната и еднородността на дължината ще бъдат засегнати, което ще ограничи крайното приложение.

ПРЕДИМСТВА И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕЗ РЕЦИКЛИРАНИТЕ ПАМУКОВИ ВЛАКНА


Може да има много ползи от използването на рециклиран памук, както и някои предизвикателства.

Ползи


✓ Рециклираният памук може да намери нов живот в много различни нискокачествени продукти като изолация, парцали и пълнеж.

✓ Процесът на рециклиране може да спаси много продукти от сметищата. 

✓ Количеството енергия, вода и оцветител се намалява от използването на продукт, който вече е преработен. Икономиите се постигат чрез компенсиране на производството на нови материали. Тъй като рециклираните памучни прежди най-често се произвеждат от отпадъци от текстил преди консумация, които са сортирани по цвят, преждите вече са боядисани.

✓ Икономиите на емисии на CO 2 и изкопаеми горива могат да бъдат частично компенсирани чрез използване на съществуващи материали. Събирането и обработката обаче може да намали някои от тези предимства.
 

Предизвикателства

 

✓ Памукът трябва да се смесва с други влакна, за да се направи нова прежда за здравина и издръжливост и следователно не може непрекъснато да се рециклира.

✓ Съдържанието на рециклиран памук ще зависи от приложението на крайната употреба. Всяко количество рециклиран продукт ще повлияе на свойствата на преждата и тъканите като равномерност, здравина и еднородност.

✓ Разходите за рециклирана прежда обикновено са по-високи от стандартните, а цената от необработена памучна прежда може да е непосилна.

✓ Инструментите за тестване са направени за пречистен, девствен памук. Понякога резултатите от тестването могат да бъдат изкривени поради разликата в опаковката и ориентацията на влакната.

✓ Рискът от замърсяване с други влакна е много по-висок при рециклирания памук. При създаването на рециклираната верига за доставки трябва да се вземат предвид шевовете, конците за шиене, малките количества спандекс.

ПОТРЕБИТЕЛСКИ ИНТЕРЕС


Проучването на Lifestyle Monitor ™ на Cotton Incorporated показва, че потребителите търсят рециклирани материали, но „рециклирано“ не е непременно равно на „устойчиво“ в съзнанието на потребителите. Изследванията показват, че 24% от потребителите са готови да плащат повече за облекло или домашен текстил, които са етикетирани като „рециклирани“, а 32% от потребителите, които планират да закупят дрехи или домашен текстил, ще търсят „рециклирано“ облекло. Само 5% от потребителите обаче вярват, че „устойчиво“ е равно на „рециклирано“. Потребителите придават по-голяма стойност на облеклото или продуктите, обозначени като „100% памук“, „естествен“ или „екологичен“.


УСИЛИЯ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ


Днес има много усилия за рециклиране от известни марки, които са започнали инициативи в своите магазини. Много известни марки насърчават потребителите да връщат старо облекло, което да бъде рециклирано. Повечето компании, насърчават потребителите да рециклират дрехите си. Някои от тези инициативи включват ползи за потребителите като купони или бонус точки за бъдещи покупки. 


Cotton Incorporated например създаде програма за рециклиране на дънки, наречена Blue Jeans Go Green ™ . Инициативата Blue Jeans Go Green ™ рециклира стари дънки, които да бъдат предварително обработени и превърнати в изолация. Програмата, създадена през 2006 г., е събрала над три милиона дънки и е отклонила над 1700 тона текстилни отпадъци от депата.

КАК МОЖЕТЕ ДА БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ТОВА УСИЛИЕ?


Вместо да популяризира бизнес модел за еднократна употреба, компаниите трябва да обмислят използването на необработен памук и насърчаването на неговите устойчиви, естествени ползи. Рециклираният памук е чудесна възможност за намаляване на отпадъците от текстил и пренасочване за продукти с по-нисък клас, но все още има предизвикателства, които трябва да се преодолеят за крайни продукти, особено на пазара на облекло и спално бельо.

Рециклираният памук има своето място за определени крайни употреби, но предизвикателствата със здравината и намаляване на качеството могат да предизвикат проблеми по време на производството и след като потребителят отнесе продукта вкъщи. След като дрехите се рециклират, те не могат да продължат да се рециклират поради процеса на разделяне на влакната, който отслабва влакната - рециклираните материали не могат да бъдат рециклирани безкрайно. 

В крайна сметка девственият памук вече е устойчив вариант. Пречистеният девствен памук може да се обработва директно на някои традиционни съоръжения от памучни влакна. ... Суровият, необработен мъх, който е пречистен памук, който не е бил измит и избелен, се нарича от индустрията като „сив“ памук.

Памукът е естествено и биоразградимо влакно. Компаниите трябва да бъдат насърчавани да разказват своите истории за устойчивост с необработен памук, вместо да създават нискокачествени продукти от рециклиран памук.
Спално бельо