По време на дългогодишния ни опит много хора са ни питали каква е разликата между шалтето и кувертюрата.  Те визуално са еднакви, но наименуванията им са различни. Дори в някои сайтове ще откриете категория- шалтета, а в други- кувертюри, а понякога се среща: шалтета/кувертюри.

Значи отговорът е прост: НЯМА РАЗЛИКА! 

Всички шалтета и куверюри са покривала за легло. Те могат да бъдат предназначени както за единично легло, така и за спалня или за диван. Фактически разлика между кувертюра и шалте няма!

Шалтето/кувертюрата най-често се произвежда от микрофибър или полиестер. Тези влакна са със синтетичен произход, но въпреки това са употребявани доста често при изработката на шалтета, тъй като имат характеристики, които позволяват дълготрайната им употреба. Кувертите от микрофибър не се намачкват, могат да се перат спокойно до 40° в пералня и са бързо изсъхващи. Микрофибърът е по-тънък от памука и от тази гледна точка неговото съхранение е по-лесно.Обикновено повечето покривала за легло от микрофибър са капитонирани. Капитонажът може да бъде в най-различни форми или фигури. Той се дели на два вида: безшевно капитониране и шевно. Обикновено капитонирането се извършва с големи машини, предназначени специално за този процес. Тази технология обединява няколко слоя текстил.  Ватата се поставя в средата(между двата слоя текстил- горен и долен).


На снимката виждате различни видове капитониране.

Разбира се има и куверюри/шалтета, които се произвеждат от 100% памук. Те също имат своите предимства.