Обикновено отделяме половин литър пот всяка вечер. Ако обаче се събуждате, обляни в пот, трябва да разберете защо.

До четири милиона потни жлези са разпределени по цялото тяло при всеки човек. Всъщност винаги се потим - дори и да не правим нищо. Например през нощта: незабелязано, поне 500 до 1000 милилитра течност се оттичат всяка вечер, докато спим.

Тази пот е смес, която е 99 процента вода и един процент сол, мазнини, урея, млечна киселина и амоняк.

Тъй като ние естествено не пием нищо по време на сън, важно е да попълним запасите от течности веднага след ставане и да пием голяма чаша хладка вода или чай на празен стомах.


ХИПЕРХИДРОЗА: ИЗПОТЯВАНЕ СЯКАШ СТЕ БИЛИ ПОД ДУША


Въпреки че може дори да не забележите този вид нормално нощно изпотяване, може да знаете и ситуацията, в която се събуждате посред нощ и се озовете на мокри чаршафи. Нощницата  е напълно напоена, почти сякаш сте  били под душа с нощницата или пижамата си. Без значение е дали е лято или зима - дали спалнята е прегрята или се поддържа леко хладно.


Тези екстремни нощни изпотявания също се наричат ​​хиперхидроза. Явление, което е най-често безобидно, но може да има и сериозни причини.


Често приемането или спирането на определени лекарства предизвиква прекомерно изпотяване по време на сън. Антидепресантите, кръвната захар или антипиретичните лекарства, както и хормоналните препарати са сред "обичайните заподозрени".


ХОРМОНИ, АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ


Хормоналните колебания, които могат да се появят при жени, например по време на менопаузата или по време на бременност, също водят до тези неприятни изпотявания.


Освен това консумацията на алкохол и никотин често са решаващият фактор, че трябва да обърнете завивката през нощта или направо да я смените. А тези, които са яли пикантно през деня или вечерта, също могат да бъдат събудени от пот.


ПАЗЕТЕ СЕ ОТ СЕРИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ


Ако е по-вероятно да имате хиперхидроза, трябва да посетите лекар като предпазна мярка. Тъй като освен психични заболявания, кошмари и прекалено голям стрес, нарушения на функцията на щитовидната жлеза, инсулти, епилепсия, сънна апнея, различни инфекции като грип могат да доведат до пристъпи на изпотяване.


Дори сериозни заболявания като рак, СПИН, левкемия или диабет могат да бъдат отговорни за този симптом, затова ако прекомерното изпотяване ви притеснява, най-добре да отидете на лекар. 


"НОРМАЛНО ИЗПОТЯВАНЕ" ПРЕЗ НОЩТА - ТЕЗИ МЕРКИ МОЖЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ


Тъй като не винаги трябва да приемате най-лошото, можете да използвате и прости трикове, за да се потите по-малко през нощта.


Например, помага да се избегне пикантна храна вечер и ястия с "охлаждащи" храни като краставици, кисело мляко, цитрусови плодове, мента, диня или зелен чай. Намерете заместители на алкохола и никотина!


Дори пропускане на вечерята също може да бъде полезна през лятото: пропускането на вечерно хранене може да успокои метаболизма и хиперхидрозата има по-малък шанс, а и не напоследно място - може да свалите някои килограм. 


ПОДГОТВЕТЕ СПАЛНЯТА СИ ЗА "СУХА" НОЩ


Проверете дали температурата в стаята в спалнята е настроена правилно: между 18 и 20 градуса по Целзий е идеална за спане - дори и през зимата. Влажността на въздуха трябва да бъде между 40 и 60 процента, а ежедневното проветряване преди лягане трябва да бъде един от вечерните ви ритуали.


Освен това залагайте на подхдящо спално бельо и завивки. Синтетичните влакна често карат кожата да не може да диша достатъчно и топлината да се натрупва. Най-добре е спално бельо Ранфорс, ако имате по-ограничен бюджет или спално бельо памучен сатен, ако може да похарчите повече за спално бельо


Прочетете тук: Тези материи са най-подхоящи за спално бельо през лятото.


Матракът също допринася за усещането на температурата и по този начин за степента на производство на нощна пот. Ако матракът не е дишащ, метаболитно нарушение на практика е предварително програмирано. Добре е да инвестирате повече в качествен матрак и качествено спално бельо, ако се потите прекомерно.