Можете да сменяте чаршафите и спалното бельо всяка седмица или дори и дори да освежите завивката си през сезона. Но кога за последно завъртяхте матрака си ? Точно така на 180 градуса.


Ако е минало известно време, може би е време да обърнете гледната си точка към обикновено неподвижния матрак. Това просто може да удължи живота на леглото ви и да създаде по-добра, по-функционална повърхност за спане. От матрак с пружини до матрак с мемори пяна или дори от латекс, въртенето на матрака ще помогне за по-добър сън, като запази твърдостта на матрака. Прочетете, за да разберете колко често трябва да въртите матрака си и предимствата, които идват с това. 


Честота на въртене

Отговорът на „колко често трябва да обръщаме матрака си?“ зависи от вашия матрак. 


За матраци от латекс, влакна и мемори пяна може да се върти на 180 градуса веднъж или два пъти годишно, на всеки 6-12 месеца.

По-новите матраци с пружини също се нуждаят от ротация на всеки 6-12 месеца.

По-старите матраци с пружини се нуждаят от малко по-често въртене, 2-5 пъти годишно.

Повечето стандартни матраци трябва да се завъртат на 180 градуса на всеки 3-6 месеца.

Ползите от въртенето на матрака си заслужават, тъй като ще ви помогнат да запазите матрака си свеж в дългосрочен план. 


Ползите от завъртането на вашия матрак

Някога чудили ли сте се колко дълго трае матрак или колко често трябва да сменяте матрака си? 


Като завъртате матрака си, избягвате следните признаци на износване на матрака и гарантирате дълголетието на леглото си: 


Бучки и неравности - Разпределяйки равномерно теглото си върху матрака, можете да предотвратите образуването на бучки и подутини. Бучки се появяват, когато вътрешната структура на матрака се събере, така че това е риск за хора, които често се обръщат.


Отпускане - Когато събличате матрака си, винаги търсете равномерност. Всяко провисване или по-ниски части на вашия матрак може да доведе до неправилна опора на гърба - дори матракът да провисне само два или три сантиметра. Ако сте склонни да спите от едната страна на леглото или да спите с партньор, можете да спрете увисването в следите му с получесто въртене. Отпуснатият матрак не е здравословен, особено когато се опитвате да се наспите добре. 


Хамакиране - Лягали ли сте някога в леглото, само за да се търкаляте към средата на матрака? Това се нарича хамак и може да се предотврати с въртене. Това е подобно на провисването, но може да предизвика допълнителни поразии, ако спите на една страна - хамакирането намалява опората на тазобедрената става. Хамакът също е един от най-ясните признаци, че се нуждаете от нов матрак , така че не забравяйте да завъртите матрака си, за да избегнете това.


Прах и износване - Въртенето на матрака ви дава възможност да диша. С течение на времето матраците са податливи на събиране на акари, пърхот, пот и дори могат да мухлясат във влажна среда. Като завъртате матрака и следователно мястото си за спане, вие раздухвате матрака и никога не излагате едни и същи петна на тялото си твърде дълго. 


Как да разбера дали матракът ми може да се ползва от обратната страна?

Можете да завъртите матрака си на 180 градуса, а някои дори обичат да обръщат матрака си изцяло, и на обратно и главата да дойде към краката. Не всички матраци обаче са направени за обръщане. Всичко зависи от материала и марката на матрака. 


Едностранен матрак - Едностранният матрак е изграден, за да има само една мека повърхност, на която може да се спи. Обърнете матрак, който е едностранен, и бихте могли да го износвате по-бързо (а може и изобщо да може да се спи на него). Вместо това се придържайте към въртене на едностранния си матрак (глава - крака).


Двулицев матрак - При двулицевите матраци сърцевината е в центъра, така че има подплата от всички страни. Като общо правило можете да обърнете матрака си, ако е двустранен, обикновено изработен от влакнест памук, вълна и полиестер. Преобръщането на двулицев матрак може да помогне на пухкавината и да съживи отново влакната, докато дойде време да се обърне отново. За матраци като тези обикновено важи правилото - обръщане на всеки 6-12 месеца.


Някой двулицеви матраци могат да бъдат доста тежки! Може да се наложи да повикате приятел за помощ.


Матрак с мемори пяна от единия край - Ако матрак има залепен слой мемори пяна на едната страна обръщане не се препоръчва. Преобръщането на матрак от пяна няма да направи нищо за освежаване на матрака ви, защото провисването и износването имат повече общо с разпадащите се клетки от пяна; те не могат да отскочат, както правят влакната. Възстановете съня си


Имайте предвид, че завъртането на матрака ви не може да поправи всичко. Ако имате проблеми със заспиването и се чувствате изморени и нямате енергия, когато се събудите, това е знак, че може да се наложи да замените стария си матрак с нов. Ако леглото ви е на повече от 8 години, тогава определено е време да потърсите ново. Ако спалното бельо е на повече от 3 години, също е време да потърсите ново.