Всеки обича да спи в прясно направено легло. Знаем обаче, че сгъването на спалното бельо не е толкова лесно. Пликове, завивки и чаршафи от всякакъв вид са големи и обемисти. Често се случва просто да ги сгънете и да ги пъхнете в гардероба. Резултатът: в гардероба за спално бельо цари хаос и вашето спално бельо заема много повече място от необходимото. За да предотвратим това, намерихме страхотни трикове и инструкции за сгъване на чаршафи, завивки и други подобни.


За да може вашето спално бельо винаги да мирише на прясно измито, можете да напълните малка чанта от плат с любимия си прах за пране и да я поставите между чаршафите. Ако искате да държите молци далеч от прането си, напълнете торбата със сушени цветя от лавандула.


1. КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ СПАЛНОТО БЕЛЬО В ГАРДЕРОБА


Преди да се спрем на сгъването на спалното бельо, няколко думи за това как да организирате добре гардероба си, тъй като това е единственият начин да се възползвате от предимствата на вашето супер сгънато спално бельо. Запазете достатъчно голяма площ в гардероба за вашето пране. В зависимост от вида поставете спалното бельо, подредено едно върху друго, т.е. подреждате чаршафите, пликовете, завивките и калъфките за възглавници на различни кубчета. Също така има смисъл да поставяте различното спалното бельо на върха или на дъното, в зависимост от сезона. Зимата сложете лятното спално бельо отдолу, а лятото обратно. 


2. КАК ДА СГЪНЕТЕ ЧАРШАФ С ЛАСТИК


Чаршафите с ластик са много практично изобретение. Въпреки това, когато са сгънати, понякога са истински ужас. Изглежда, че чаршафът е по-голям от колкото всъщност е, когато се сгъва и в крайна сметка имате огромен сноп плат, който заема половината от спалния шкаф. Това обаче не трябва да е така. Просто опитайте следното следващия път, когато сгънете чаршафът с ластик: Поставете чаршафа пред себе си, като ластикът е обърнат нагоре. Поставете ъглите от лявата страна на чаршафа навън и ги плъзнете в противоположните ъгли от дясната страна. Вашият чаршаф с ластик вече е само на половината от размера. Изгладете го, сгънете го отново в средата и след това го намалете наполовина, докато получите хубав правоъгълник. Вашият чаршаф с ластик трябва да се подрежда и да заема много по-малко място.


3. КАК ДА СГЪНЕТЕ ГОЛЕМИ ЧАРШАФИ И ПЛИКОВЕ ЗА ЗАВИВКИ


Съветите на баба за сгъване на гладки чаршафи без ластик и големи пликове от всякакъв вид са винаги на мода. Между другото, за следните инструкции за сгъване ви трябва човек, който помага и малко място. Всеки човек хваща два ъгъла на късите страни на чаршафа или плика. След това всеки човек поставя ъгъл точно на другия ъгъл, така че чаршафът да бъде намален наполовина. Хващате го отново в двата ъгъла, вървите един към друг и поставяте краищата един върху друг. В зависимост от размера, сгънатият по този начин чаршаф може да се намали наполовина до същата ширина. След това сгънете дългия правоъгълник в средата, докато придобие компактна форма. Между другото, тази техника е почти като танц и доказва, че домакинската работа също може да бъде забавна.


4. КАК ДА СГЪНЕТЕ КАЛЪФКИТЕ ЗА ВЪЗГЛАВНИЦИ


Калъфките на възглавниците се сгъват по-бързо и лесно в сравнение с чаршафите. Винаги внимавайте да поставите краищата един върху друг, така че да получите добре сгънат квадрат или правоъгълник. Ако винаги сгъвате до един и същ размер, тогава вашите калъфки за възглавници се подреждат по-лесно.