Ако сте като повечето от нас, вероятно не водите таблица за почистване с датите, на които последно сте изпрали всяко парче спално бельо и кога трябва да го направите отново. Има шанс са да си легнете някоя вечер и да осъзнаете, че не сте изпрали завивката си, откакто сте я купили. Сигурно сте разбрали, че изобщо дори не знаете как да перете завивка.


Също така е много вероятно дори да не сте на 100% сигурни каква е разликата между завивка и одеяло. Но това е добре, защото създадохме това ръководство стъпка по стъпка, за да знаете точно какво е завивка и как да се отървете от алергени и други смеси в прането.


Какво е олекотена завивка?


Просто казано,  олекотената завивка има две части - капак (плик) и пълнеж - и обикновено се пълни с пух, вълна, синтетичен силикон или пера. От друга страна, одеялото е от една част и не се нуждае от покривало (плик), работи като ватирано одеяло и е изработено от синтетични влакна, памук или смес от памук, акрил и синтетика. 


Как да перем завивка?


Преди пране се уверете, че разполагате с всички материали и инструменти, от които ще се нуждаете, за да измиете завивката си. Това включва две или три тенис топки и чисти чорапи, стойка за сушене или въжета за дрехи (по избор) и нежен препарат за пране.


За да постигнете възможно най-добри резултати, завивките с големи размери трябва да се почистват в пералня и сушилня с предно зареждане с голям капацитет (минимум 8+ кг.). 

Тъй като не всички завивки са направени еднакво, вижте в инструкциите за грижа на етикета, преди да опитате домашно пране. Някои завивки могат да изискват професионални инструкции за почистване или специални грижи. Нашето ръководство ще ви преведе през общия подход за измиване на олекотена завивка, ако решите да го направите сами.

Спално бельо комплекти


1. Предварително обработете петна

За да помогнете на завивката ви да изглежда колкото е възможно по-нова, добре е предварително да обработите петната преди измиване. Разгледайте завивката, за да откриете малките или големи петна, които се нуждаят от малко повече внимание.


Това е и подходящ момент да проверите за малки разкъсвания.


2. Поставете спално бельо в пералнята

Преди да поставите завивката си в пералнята, не забравяйте да свалите плика. Тук е момента да прецените дали завивката не е твърде голяма за Вашата пералня, ако едва я напъхвате и няма никакво място, то сега е момента да се замислите за професионални перални услуги.


3. Поставете тенис топките в пералнята

След това поставете всяка топка за тенис в чист чорап и завържете чорапа, за да предотвратите излизането на тенис топката. Поставете ги в пералнята със завивката си, за да помогнете за премахването на телесните масла, потта и замърсяванията.


4. Добавете препарат за пране

Използвайте приблизително половината от препоръчаното количество прах за нормална програма и го изсипете в дозатора за перилен препарат на машината. Избягвайте да използвате течен омекотител и белина и не изливайте препарат върху самата постелка.


5. Задайте цикъла и пуснете пералнята

За да изперете завивката си, настройте пералнята на нежен, топъл цикъл на пране. Ако вашата машина има опция, включете допълнителен цикъл на изплакване и центрофугиране.


6. Извадете и проверете за остатъци от сапун

Извадете завивката си от прането и проверете за остатъци от сапун. Ако усетите остатъци от сапун или видите пяна, измийте отново завивката си без сапун или я минете през друг цикъл на изплакване и центрофугиране.


7. Прехвърлете в сушилнята

След като се уверите, че в завивката ви няма остатъци от сапун, внимателно го извадете от пералнята и го прехвърлете в сушилня с подходящ размер. Настройте сушилнята на ниска настройка и започнете процеса на сушене.


За да избегнете използването на сушилнята, можете също да оставите завивката си да изсъхне на въздух.


8. Проверете сушилнята

Докато завивката ви е в сушилнята, проверявайте я периодично, за да сте сигурни, че пухчетата са равномерно разпределени. Може също да искате да я извадите и я раздуете с ръце, като същевременно се уверите, че не е прекалено гореща.


Може да отнеме повече от три или повече часа, докато спалното ви бельо е напълно сухо, така че планирайте деня си. Ще знаете, че е суха, когато се усеща отново лека и пълнежът се разпределя равномерно навсякъде. Ако не сте сигурни, че е напълно суха, оставете я в сушилнята за известно време. Подобно на сушенето на възглавница, завивките, които не са напълно сухи, рискуват развитието на плесен и мирис, така че е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.


9. Изперете и останалото и си оправете леглото

След като завивката ви е напълно изсъхнала, можете да я извадите от сушилнята и да се приготвите да изперете възглавниците или чаршафите. След като цялото спално бельо, което искате да почистите, е измито и изсушено, вие сте готови да сложите плика за завивка и да се насладите на чисто и свежо спално бельо.

Спално бельо