Случва се! Независимо дали ще ви прокърви носа посред нощ, децата ви скачат в леглото с рана на коленете или е това време на месеца, понякога кръвта попада върху чаршафите. И така, как да премахнем кръв от чаршафите?

Премахването на кръвта не е лесна задача, но е възможно. Ключът е да бъдете проактивни. След като кръвта изсъхне, тя може да остави трайна следа. Използвайте нашето ръководство по-долу как да махнете прясна и засъхнала кръв от чаршафи и възглавници или спално бельо.


Как да премахнем кръв от чаршафите: 6 съвета


Най-добрият начин да извадите кръвта от чаршафите е да действате възможно най-бързо. Не искате кръвта да седи твърде дълго, тъй като кръвта се съсирва и тя може бързо да попие в чаршафите ви. По-долу са нашите изпитани и верни съвети за премахване на кръв от чаршафи. Този метод работи и за отстраняване на кръв от калъфки за възглавници, олекотени завивки, одеяла и други видове спално бельо!


Използвайте студена вода

Винаги използвайте студена вода, когато премахвате петна от кръв от чаршафите. Топлата вода може да вкара петното допълнително в материята и да затрудни отстраняването му. След като забележите петното, махнете чаршафите и поставете петното под течаща студена вода. Това ще помогне за измиване на излишната кръв.


Намажете петното

Вземете студена, мокра кърпа и намажете оцветеното място - никога не го търкайте. Разтриването на петното може да разпространи кръвта и да доведе до по-нататъшното му влизане във вашите чаршафи. Намазването на петното може да помогне за премахването на излишната кръв, която все още не е попила.


Накиснете в студена вода

След като намажете петното, накиснете чаршафите си в студена вода. Можете да направите това във вана или леген. Оставете чаршафите да киснат за около 30 минути.


Използвайте препарат за петна

След като накиснете чаршафите, е време да вкарате големите оръжия и да използвате мощен боец ​​за петна. Има няколко домакински опции, които можете да използвате, които изброяваме по-долу, но препоръчваме да използвате водороден прекис и вода. Това работи особено добре за бели или по-светли чаршафи. Ако имате по-тъмни чаршафи, изпробвайте използването на водороден прекис върху малка част, за да сте сигурни, че няма да избели вашите чаршафи.


За да извадите кръв от чаршафите си с помощта на водороден прекис, вземете голяма купа и поставете оцветената част на чаршафа си в нея. След това го залейте с малко водороден прекис (препоръчваме около ½ чаша) и добавете студена вода. Оставете да кисне около 24 часа. Ако петното не се е разтворило, повторете процеса.


Пералня

След като разтворът се накисне за 24 часа, можете да ги изперете на нормален цикъл на пране. Уверете се, че използвате мек препарат и не забравяйте да използвате само студена вода.


Изсушете чаршафите си на въздух

Трябва да избягвате да използвате сушилнята, когато се опитвате да премахнете петно от вашите чаршафи или спално бельо. Топлината може да вкара петното допълнително в тъкънта. Най-добрият метод е да оставите чаршафите ви да изсъхнат на въздух. Поставете ги навън на слънце или на вентилатор, за да ускорите процеса на сушене.

 

Ако петното ви е упорито, повторете горния процес или опитайте друг препарат за борба с петна.


Как да премахнем изсъхналите петна от кръв: 3 стъпки


Премахването на изсъхналата кръв от чаршафите е малко по-сложно, защото петното вече е навлязло в материята. Разделихме го на три лесни за изпълнение стъпки:

✔ Накиснете чаршафите в студена вода за една нощ. Това ще помогне за разхлабване на изсъхналата кръв.

✔ Изсипете водороден прекис върху петното. След това използвайте четка с мек косъм, за да го потупате. След около 10 минути намажете петното със студен, мокър парцал.

✔ Измийте машинно чаршафите си в нормален цикъл на пране със студена вода и мек препарат за пране. След това оставете чаршафите ви да изсъхнат на слънце.

Не се разочаровайте, ако петното ви не излезе веднага. Просто повторете процеса и помислете за използването на една от допълнителните процедури за премахване на петна, изброени по-долу. Ако имате бели чаршафи, белината също е чудесен начин да премахнете изсъхналата кръв. Просто не забравяйте първо да го разредете.


15 от Най-добрите средства за премахване на петна от кръв


Има няколко често срещани битови решения, които могат да ви помогнат да премахнете кръвта от чаршафите и постелките.

 

Лимонов сок : Ако нямате под ръка водороден прекис, опитайте лимонов сок. След като накиснете чаршафа си в студена вода, нанесете лимонов сок върху петното и внимателно го разтрийте. След това изплакнете със студена вода и повтаряйте, докато видите желаните резултати.

Марината за месо : Колкото и изненадващо да звучи, овкусителят за месо е чудесен начин за премахване на петна от кръв от чаршафите. Просто поръсете малко от крема върху петното и добавете вода. След това смесете двете, за да създадете паста. След 30 минути изплакнете със студена вода.

Бял оцет : За да използвате този метод, изсипете бял оцет директно върху петното и го накиснете за половин час. След това изплакнете със студена вода.

Аспирин : Аспиринът е не само чудесен за облекчаване на болката, но и за премахване на петна. Просто вземете една до три супени лъжици смачкан, непокрит аспирин, след което го поръсете върху петното, за да създадете паста. Добавете около ⅓ чаша вода, за да направите паста и изтъркайте мястото със стара четка за зъби. След като пастата изсъхне на въздух, отстранете остатъците и изплакнете със студена вода.

Солена вода : Ако се наслаждавате на по-фините неща в живота и спите в копринени чаршафи, солената вода е най-добрият начин за премахване на петна от деликатни тъкани. Всичко, което трябва да направите, е да смесите една чаша студена вода с една чаена лъжичка сол. Използвайте кърпа, за да намокрите петното и оставете да престои около 10 минути. След това изплакнете със студена вода.

Сода за хляб и лимонов сок : Това са два елемента, които задължително трябва да имате в кухненските си шкафове. За да направите това решение, смесете две части лимонов сок и една част сода за хляб. След това намажете кървавото петно. Оставете разтвора да престои пет до 10 минути и изплакнете.

Царевично нишесте и сода за хляб : Подобно на разтвора по-горе, смесете супена лъжица царевично нишесте и сода за хляб със студена вода. Нанесете пастата върху засегнатата област и намажете. След това поставете чаршафа си на слънце, за да изсъхне. След като разтворът изсъхне, изчистете излишните остатъци и ако петното остане, повторете процеса.

Сол и препарат за съдове : За да направите този метод, първо намокрете петното със студена вода. Смесете една супена лъжица сапун за съдове (какъвто и да е вид) и две супени лъжици сол. След това накиснете оцветения си чаршаф в сместа за около 30 минути. След това изплакнете със студена вода.

Амоняк : Амонякът е чудесен начин за премахване на различни петна, включително урина и пот. Когато става въпрос за петна от кръв, смесете амоняк и вода и ги нанесете върху оцветеното място. След това поставете чаршафите си в пералнята.

Пръчка за петна : Пръчките за петна са чудесен начин да премахнете всяко петно. Обикновено можете да ги намерите онлайн или в специализираните магазини. След като накиснете чаршафите си в студена вода, просто прокарайте пръчката с петна върху оцветената зона. Изчакайте около 20 минути и след това измийте чаршафите си, както обикновено.

Кола : Колкото и странно да звучи, кока-колата може да помогне за отстраняването на кръвта от оцветените чаршафи. Накиснете оцветения участък от вашия чаршаф в кола и го оставете да престои няколко часа. Химикалите в содата помагат за повдигането на петното, така че ще бъде по-лесно да се отстрани след измиване.

Белина : ако имате бели чаршафи, белината е невероятен начин за премахване на всякакви петна. Смесете около четири супени лъжици белина с ¼ чаша вода, за да я разредите. След това нанесете върху плата и го оставете да кисне 30–45 минути.

Сода - газирана вода : За този метод просто изсипете содата върху засегнатата област и я оставете да подейства. След това попийте петното, докато започнете да виждате как изчезва.

Oxiclean : След предварително накисване на чаршафите си в студена вода, смесете заедно OxiClean и студена вода (използвайте инструкциите на етикета за това колко да сложите). След това добавете вашите чаршафи към разтвора и киснете до шест часа.

Разтвор за петна : Ако имате под ръка разтвор за петна, напръскайте го върху петно ​​и го оставете да престои няколко часа. Продължавайте да правите това, докато видите, че петното започва да изсветлява и след това го прекарайте през пералнята.


Повторете всеки от тези процеси възможно най-много пъти, докато петното се разтвори напълно. След като забележите, че петното избледнява, завършете, като хвърлите чаршафите си в пералнята. Не забравяйте да използвате студена вода и мек препарат с редовния си цикъл на пране.


Няма по-добро усещане от гушкане в леглото в хубави, чисти чаршафи. Независимо дали имате петно от урина или кръв, ние сме тук, за да ви помогнем. Сега, когато знаете как да премахнете кръв от чаршафите, можете да преманхнете кръв от почти всичко! Просто използвайте нашето ръководство и изпробвайте различни домакински трикове за петна, за да разберете кое работи за Вас най-добре.