Хъркането е общ термин за звука, който някои хора издават, докато дишат по време на сън. Има много различни видове хъркащ звук, но в крайна сметка хъркането идва от вибрации на структурите в гърлото, най -често мекото небце (задната част на покрива на устата). На най -основно ниво хъркането се случва при някои хора, защото мускулите в тялото се отпускат по време на сън, което позволява на тези структури да вибрират, докато въздухът тече от тях. Когато хората са будни, тези мускули са активни и е много по -малко вероятно структурите да вибрират по време на дишане.


Причините за хъркането са подобни на тези, които причиняват по-сериозно състояние, наречено обструктивна сънна апнея . Около половината от пациентите с хъркане, което редовно събужда други хора, имат обструктивна сънна апнея, а разликата между двете е, че сънната апнея включва блокиране на дишането през нощта. Обструктивната сънна апнея може да бъде свързана със здравословни проблеми като високо кръвно налягане или с нарушаване на съня, което води до сънливост и умора , така че някой, който е загрижен за обструктивната сънна апнея, трябва да говори с техния лекар за хъркането. За да разберете дали сте изложени на риск, направете безплатна едноминутна онлайн оценка тук .


Дали хъркането е причинено само от мекото небце?

Краткият отговор е Не. Всеки има меко небце, но не всеки хърка. Мекото небце може да е основният източник на звука, но една съществена част от хъркането е свързана с потока въздух от мекото небце. При хората, които хъркат, обикновено въздухът тече през носа и гърлото, който е по-бурен или неравномерен, отколкото тези, които не хъркат. Тази липса на плавен въздушен поток е това, което позволява на мекото небце (или други структури) да вибрира и да произвежда хъркащ звук. Важна част от лечението на хъркането е да се установи какво пречи на плавния поток на въздух през носа и гърлото да предизвика хъркане; лечението може дори да се фокусира върху носа, ако там има запушване на дишането.


Какво ще кажете за увулата като причина за хъркане?

Увулата е закръглена структура, която прилича на перфоратор, докато виси в задната част на гърлото, от края на мекото небце. Никой не знае защо имаме такава, но изглежда, че увулата може да изпълнява две функции, въз основа на това, което виждаме при индивиди, на които им е била отстранена увулата. Увулата може да помогне за разпространението на слуз и слюнка по задната част на гърлото и да поддържа всичко влажно, а също така може да подобри аеродинамиката на дихателните пътища, за да подпомогне плавния поток на въздух през носа и гърлото. Що се отнася до хъркането , изглежда, че прекалено дългата или удебелена увула може да причини или поне да допринесе, така че някои пациенти могат да се възползват от скъсяването на увулата.


Има ли други причини за звука на хъркането?

Абсолютно. Други структури, които вибрират, включват страните на гърлото (наричани още странични стени) и дори епиглотиса (структура в гърлото, която предотвратява навлизането на храна и течности в белите дробове, наред с други функции). Страничните стени и епиглотисът вероятно допринасят за по -често хъркащ звук при хора с обструктивна сънна апнея, докато мекото небце и увулата играят основната роля при хъркането при пациенти с и без обструктивна сънна апнея. За да разберете дали сте изложени на риск, направете безплатна едноминутна онлайн оценка тук .


Защо само някои хора хъркат?

Шансовете за хъркане се увеличават с редица рискови фактори: затруднено дишане през носа или гърлото, наднормено тегло или затлъстяване, естествения процес на стареене, мъжки пол и бременност.


Тъй като носът е първата област на дихателния път, затрудненото дишане през носа създава неравномерен въздушен поток и може да бъде основна причина за дишане. Леченията - вариращи от консервативни възможности до лекарства до операция - могат да отворят носните проходи и значително да подобрят или напълно да спрат хъркането . Има и други причини за запушване на дишането, които увеличават шансовете за хъркане, като увеличени сливици или малка горна или долна челюст. Те могат или не могат да изискват лечение, като изборът на лечение се основава на определяне на най -важната причина за хъркането.


Хората ще разберат, че хъркането им е започнало едва когато са напълнели, но причината за това стана по -ясна напоследък. Най -вероятното обяснение за връзката между наддаване на тегло и хъркане е отлагането на мазнини около гърлото, което може да възникне при наддаване на тегло. Дали поради генетика или друга причина, някои хора са склонни да отлагат мазнини в самия език ( 1 ) и вероятно в други структури около гърлото. Резултатът е, че езикът и тези други структури са физически разширени и е по -вероятно да стеснят пространството за дишане (и да допринесат за турбулентен поток на въздух през носа и гърлото).


С естествения процес на стареене хората развиват кожни бръчки, защото в кожата настъпват промени, като например загубата на колаген, който придава на кожата стегнатост. Оказва се, че в цялото тяло настъпват промени, свързани с възрастта. Хъркането очевидно е по -често при стареене ( 2 ) и изглежда е нещо повече от естествена тенденция хората да наддават на тегло с течение на времето.


Мъжете са по -склонни да хъркат, отколкото жените - но хъркането е често срещано и сред жените! Естрогенът и прогестеронът предпазват от хъркане. Това обяснява защо хъркането е по -рядко при жените преди менопаузата, отколкото при мъжете, но след това се увеличава след менопаузата, за да бъде подобно на мъжете, след като премахнете влиянието на други фактори като наддаване на тегло. Има и други причини, които могат да обяснят защо мъжете са по -склонни да хъркат, включително факта, че мъжете са склонни да имат по -дълъг врат и гърло и следователно имат по -дълъг път за въздушен поток и да причиняват вибрации по пътя.


Въпреки че жените са по -малко склонни да хъркат от мъжете, бременността е време на засилено хъркане при жените ( 3 ). Причините са много, но основните изглежда са общото наддаване на тегло и задържането на течности (причиняващо подуване), което се случва в цялото тяло. Изследванията показват, че около половината от бременните жени хъркат редовно по време на бременност, включително много, които не са хъркали преди бременността и които няма да хъркат след раждането.


Очертани са още причини за хъркане

Събуждате ли се с възпалено гърло или устата ви е суха много сутрини? Може би съквартирантът ви рутинно ви събужда с лакти посред нощ. Проблемът може да е хъркането. Нека дори не осъзнаваме, че хъркаме, освен ако някой не ни каже. Но хъркането може да попречи на качеството на съня ви. Прекъсванията в съня от хъркащ партньор могат дори да натоварят отношенията и да накарат хората да спят в различни спални.


Ако вие или партньор хъркате, не сте сами. Хъркането е много често. Според Американската академия по отоларингология, около 25 % от възрастните хъркат обичайно, а 45 % хъркат поне от време на време. Този процент може да се увеличи при възрастни над 50 години.


И така, какво дава? Какво причинява хъркането и винаги ли показва проблем? Хъркането възниква, когато не можете да движите въздуха свободно през носа или гърлото си, докато спите. Ако горните ви дихателни пътища се стесняват по време на сън, въздухът трябва да се движи през по -малък отвор, което може да причини околните тъкани да вибрират. Тази вибрация води до шумно дишане.


Дихателните пътища могат да бъдат стеснени поради проблеми или състояния, свързани с устата, гърлото или носа. Например, големи сливици или отпусната тъкан в задната част на гърлото могат да запушат дихателните пътища. В други случаи проблеми с носа, като отклонена преграда или задръстване от алергии, могат да стеснят дихателните пътища.


Причини за хъркане при мъже и жени:

- Наднормено тегло

- Структурни аномалии

- Алкохол и други успокоителни

- Положение на тялото

- Бременност

Въпреки че всеки може да хърка, има някои условия, които могат да увеличат риска, включително следното:

Бременност: Запушването на носа е често срещано по време на бременност, което може да запуши дихателните пътища и да доведе до хъркане.

Затлъстяване: Излишното тегло може да допринесе за прекомерната мека тъкан в областта на шията. Допълнителната тъкан може да доведе до стесняване на дихателните пътища, което причинява хъркане.

Структурни аномалии: Някои структурни деформации на горните дихателни пътища могат да доведат до хъркане. Например, голям език или сливици могат частично да блокират дихателните пътища, което води до шумно дишане.

Употреба на алкохол преди лягане: Когато мускулите на езика или гърлото се отпуснат, те могат да запушат дихателните пътища. Вещества, като алкохол, могат да предизвикат отпускане на мускулите и да допринесат за хъркането.

Има и някои тривиални причини за хъркането, ако например не ви е удобно по време на сън. Това може да бъде причинено от некачествено спално бельо или твърде спарваща завивка. Затова препоръчваме да използвате само памучно спално бельо и олекотна завивка, която е според сезона.

Въпреки че някои хора хъркат всяка вечер, други могат да хъркат само периодично. Това е така, защото позицията, в която спите, може да повлияе на това дали хъркате в дадена нощ. Когато спите в определена поза, например по гръб, е по -вероятно дихателните пътища да се запушат. Това, което се случва, е, че мускулите на гърлото и езика ви могат да паднат в задната част на гърлото ви и да попречат на нормалния въздушен поток. Ако спите на една страна, хъркането все още е възможно. Но промяната в позицията ви може да отвори дихателните пътища. Можете да хъркате по време на всеки етап от съня, но това може да се случи по -често, когато влезете в етап на дълбок сън и сте по -спокойни.


Сънна апнея и хъркане

Хъркането често е симптом на сънна апнея, особено силно хъркане. Но не всички хора, които хъркат, имат сънна апнея. Важно е да се разбере разликата между двете условия, за да се изключи сериозно нарушение на съня.


Имайте предвид; хъркането е шумно дишане поради вибриращи тъкани в гърлото, които често се появяват поради частично запушен дихателен път. Сънната апнея също се причинява от запушен дихателен път. Но разликата е, че сънната апнея включва и паузи в дишането поради запушване на дихателните пътища. Не всички хора, които хъркат, имат паузи в дишането си.


Въпреки че хъркането може да бъде неприятно, то не представлява същите рискове като сънната апнея. Сънната апнея е свързана с повишен риск от инфаркт, високо кръвно налягане и инсулт. Но дори и да нямате сънна апнея, лечението на хъркането може да подобри съня за вас и вашия партньор. Възможностите за лечение включват промени в начина на живот, стоматологични устройства и в някои случаи хирургия.


За да заглушите хъркането, най -добре е да говорите с Вашия лекар или специалист по съня, за да определите причината за хъркането и най -добрите възможности за лечение. Някои опции за намаляване или премахване на хъркането включват спиране на хъркането на мундщука , операция за хъркане и други средства за хъркане .