Сатенът е известен главно с повърхностния си блясък и матовия отенък от долната страна. Материята дължи този вид на производството си, сатененото тъкане. В силата на светлината и използваните влакна, на повърхността се създава приятен блясък.

Сатенът произлиза от арабската дума Zaytoun или Zaitun, която означава китайският град Quanzhou. Град Куанджоу в югоизточната провинция Фуджиян е едно от най-важните търговски пристанища. Когато Пътят на коприната е обявен за твърде опасен, търговията през моретата е преместена и Куанджоу процъфтява в центъра на търговията с коприна.


Какъв материал е сатенът?


Сатенът описва само вида на свързването, но не и самия материал. В зависимост от вида на влакното, тъканта може да има по-лек или по-силен блясък и може да бъде плавно тънка или твърда. Текстилът може да бъде изработен от коприна, памук, вискоза или полиестер. Производителите обичат да използват тези материали, защото безкрайните влакна засилват блясъка на сатен.


За спалното бельо производителите предпочитат предимно памук (памучен сатен), който получава своя блясък чрез процеса на мерсеризация. Сатенът е популярен от години, главно заради красивия гланцов ефект на върха. Докато преди е запазен за благородниците, днес всеки може да му се наслади. Все пак трябва да внимавате с него, особено с дрехите, изработени от сатен. Ако случайно се разкъса нишка, това се вижда ясно и унищожава красотата на материята.


Специалните свойства и предимствата на сатен са:

✓ има лъскав отенък

✓ изглежда стилно

✓ лесен е за поддържане

✓ траен


Популярни продукти със сатен


Коприненият сатен е особено висококачествен, защото коприната е много ценна суровина. Това обяснява и защо коприненият сатен често има толкова висока цена на метър. Сатенът и коприната често се използват взаимозаменяемо, защото коприната често се използва като сатен. Само с истинска коприна може да се създаде несравним блясък на повърхността, който не може да бъде постигнат с никаква друга естествена суровина.


За какво се използва сатенена тъкан?


Сатенът се използва в облеклата като модна тъкан, в домашния текстил и като декорация. Сатенен плат за декорация осигурява блестящи акценти, например сатенените материи могат да създадат мечтана атмосфера на сватби. Сатенената тъкан се използва заедно с други тъкани за дрехи като органза, тюл, тафта или шифон, висококачествено дамско облекло, например Вечерни рокли и сватбени рокли. Материята от тафта е известна още като тайландска коприна. Свойствата на тъканта от тафта включват твърдо и дълготрайно качество, което се създава от плътната връзка. Свойствата на тъканта от шифон са прозрачният вид и лекотата, благодарение на ниското тегло.


Шивачите шият специални рокли, изработени от т. Нар. Duchesse сатен. Сатен Душее се отнася до тежки, твърди материи, изработени от коприна или синтетични влакна. Креповият сатен се състои от усукани креп прежди и е тънък и нежен. Както подсказва името, тази тъкан има крепообразна структура и се използва за шалове и декоративни тъкани. В допълнение, сатенени тъкани могат да бъдат намерени в облицовката на якета или палта, поради гладката им повърхност. Сатенените материи с процент еластан са еластични и се използват като опънати сатенени тъкани за плътно облекло. Еластичният сатен, изработен от памук, е много популярен заради приятния допир на кожата. Облекла от сатен може да се намери и в мъжката мода, ризи, вратовръзки или аксесоари. Сатенът се използва по-рядко в детски тъкани.


Мако-Сатенът е много популярен за производството на спално бельо. Материята е изработена от египетски мако памук, който представлява осем процента от световното производство на памук. Цената за мако сатен или за египетски памук на метър е по-висока от тази за конвенционалните памучни тъкани. Спалните комплекти, изработени от сатенени тъкани, са много популярни заради прохладните си качества и луксозното усещане на кожата.


Особено елегантни изглеждат десените в златен, сребърен или цвят капучино. Сатенен десен с цветя е класика, която винаги се приема с удоволствие. Разбира се, калъфите за завивки, както едноцветни, така и шарени, се предлагат в различни размери, те са между 150 и 240 сантиметра ширина и поне 200 сантиметра дължина. Кой размер ще изберете зависи главно от ширината и дължината на вашето одеяло или олекотена завивка.


Как да перете сатенени тъкани?


Можете да перете памучен сатен, който за предпочитане се използва за спално бельо до максимум 60 ° C. За други видове сатен са препоръчителни по-ниски температури между 30 ° C и 40 ° C. Затова памучният сатен е класифициран като лесен за грижи, докато други сатенени тъкани изискват малко повече внимание. Като правило можете да гладите от умерено горещо до горещо; умерено горещо означава до 150 ° C и горещо до 200 ° C. Може да гладите сатенените тъкани, това ще освежи блясъка на повърхността.


Не се препоръчва химическо почистване, както и избелващите средства. Също така е забранено използването на почистващи препарати, съдържащи белина, като например тежки перилни препарати. Пликовете за завивки обикновено са подходящи за сушилнята, но само ако топлинното натоварване е ниско.

Ако спазвате всички точки, можете да се насладите на блясъка на сатенената материя или сатеното спално бельо в продължение на много години.