Поликотонът е предназначен за различна употреба и се състои от памук и полиестер. Счита се за една от най-популярните материи в САЩ и е много използвана в последните години. С този текстилен продукт можем да намерим положителните свойства и на памука и на полиестера.


Съотношението на памук и полиестер не винаги е постоянно и има различни състави и процентни комбинации. Колкото повече памук има в текстила, толкова по-скъп е продуктът.


СВОЙСТВА


Текстилът, изработен от поликотон, се характеризира с висока стабилност, така че тези продукти нито се свиват при високи температури, нито губят формата си, нито се мачкат. Комбинацията от естествен и синтетичен материал също допринася за дълъг експлоатационен живот. Това ви позволява да се наслаждавате на продукта си от поликоттон възможно най-дълго.


Благодарение на съдържанието на памук, материалът е приятно естествен на допир. Друго предимство е, че текстилът, изработен от поликотон, е много дишащ, поради което този вид плат често се среща в спалното бельо.


Грижата е също един плюс: поликотонните продукти са много лесни за поддръжка и могат да издържат на високи температури на пране (до 60 ° C). Благодарение на съдържанието на полиестер, продуктите изсъхват бързо, така че не е нужно да се чакате дълго любимия си продукт да изсъхне. В допълнение, поликотонът няма нужда от гладене.УПОТРЕБА


Поликотонът се използва днес по много начини поради многото си положителни свойства, но главно за спално бельо (долни чаршафи и горен плат на олекотени завивки), одеяла, протектори за матраци и др.


Чистият памук е малко по-скъп от синтетичните влакна. Ако не искате съвсем да се откажете от позитивните свойства на памука и търсите изгодно спално бельо, може спокойно да заложите на спално бельо от поликотън.

Тъй като при тази смесена тъкан се комбинират не само предимствата на използваните материали, но крайната цена обикновено е значително по-евтина, отколкото при чистите памучни продукти.