Има много материи, които в основата си са памук. Всички те се различават по метод на тъкане, по брой нишки, по качество и цена. Тук ще разгледаме по специално материята Памук Хасе. 


Памук от типа Хасе е 100% памучна материя. Тази материя е една от най-разпространените в шивашката и текстилна промишленост. Думата Памук Хасе се използва най-често в българия език, в англоезичните сайтове не се използва често и по-принцип не може да се намери памук хасе. Това е така, защото в България около 90% от плата е внос от Турция, останалата част е от Пакистан и повечето производители са възприели термините на плат от Турция. 


Памук Хасе е материя с гладко тъкане. При гладкото тъкане се използва хоризонтален стан. Те имат една нищелка (подобна на гребен), която отваря конците на основата в две равнини. Конецът преминава чрез совалка през цялата ширина на основата и се затъкава с помощта на гребена, което дава в резултат плътна гладка тъкан, еднаква от двете страни.


Памук хасе се използва за произходството на спално бельо, олекотени завивки, пердета, покривки, дрехи и др. Той е една от най-разпространените материи заради ниската си цена и сравнително добро качество. Хасето е с плътност от около 30-40 нишки на см/2, което е доста по-малко от Ранфорса, които има 50-70 нишки см/2. 


Характеристики на памучен плат от типа Хасе:


✓ Плътност: 30-40 нишки сма/2

✓ Тъкане: гладко

✓ Използване: универсално

✓ Свиваемост: 5-6%

✓ Състав: 100% памук


Хасето може да се използва в различни цветове, като най-подходящи са светлите, семпли нюанси. 


Как да разпознаем качественото Хасе?


Има много видове памучно хасе на българския пазар като най-често плата е от Турция, въпреки това има много видове хасе и не всички са качествени. Може да се разпознае при допир. Плъзнете с ръка върху плата, прокарайте пръсти и потъркайте плата. качественото хасе е сравнително плътно (не толко колкото Ранфорса), но все пак има добра плътност. Качественото хасе е меко. Смачкайте малка част от плата, не би трябало да става на топка и трябва да възвръща първоначалната си форма. 


Разлики от другите памучни материи


Хасето е най-евтиния памучен плат. Не очаквайте чудеса. По цена, съответно качество памучните платове са подредени така:

1. Най-качествен, най-гъсто тъкан, най-мек и съответно най-скъп е памучният сатен.

2. Следва Ранфорсът - той е с най-добро съотношение между цена и качество. Винаги препоръчваме Ранфорс на нашите клиенти. Той има висока плътност, ниска свиваемост, достатъчна мекота и ценово е доста приемлив

3. Следва Памук Хасето - по-ниско качество в сравнение с другите два типа плат, но и доста по-ниска цена. Все пак Хасето е доста издържлив плат, с приемлива свиваемост и дълготрайни цветове. 


Памук Хасе Мнения


Все още хасето е най-предпочитания плат за изработката на спално бельо, заради ниската си цена. Може да получите доста добър спален комплект за спалня за около 40 лева. Ние предлагаме качествено турско хасе от фирма Сабаев, един от лидерите в Турция в производството на памучен плат. 

Винаги избирайте Хасе с произход Турция, защото пакистанското е с по-ниско качество. 


Памук Хасе поддръжка


Хасето може да се пере в пералня до 40 градуса, без да се използват химични избелващи препарати. Може да се суши в сушилня на ниска температура, но не препоръчваме защото ще се свие с около 6% от първоначалния размер. Гладете до 150 градуса с парна ютия.  


За въпроси и безплатна консултация не се колебайте да се свържете с нас. С удоволствие ще ви помогнем с избора на спално бельо.